Recepten

Glutenvrije Luikse wafels

Wij hebben al een hele tijd een wafelijzer in huis. Dat wilde ik gewoon graag maar ik gebruik hem eigenlijk amper. Omdat ik gewoon niet een lekker recept had voor glutenvrije wafels. En dan bedoel ik dus niet de Belgische wafels die zacht zijn maar Luikse wafels die hard zijn van buiten en zacht van binnen. En dan glutenvrije Luikse wafels. Nou dat recept kon ik dus niet vinden.

In mijn studententijd – had ik nog geen coeliakie diagnose en totaal geen idee dat ik iets niet zou mogen eten – ontdekte ik met een vriendin dat de Australian van die mega lekkere wafels had die je dan vervolgens mij een bolletje ijs op at. Oh man, dat was een feestje hoor. En die wafels bleven in mijn hoofd altijd de lekkerste! Dus werd het gewoon tijd om het beste glutenvrije recept voor Luikse wafels te maken.

Ondertussen hebben er flink wat testjes te revue gepasseerd maar geen enkele glutenvrije wafel was echt naar wens. Tot deze glutenvrije Luikse wafels ten tonele kwamen! Ze zijn crispy, zacht en qua smaak totaal niet van ‘echt’ te onderscheiden. Uiteraard komt dat niet uit mijn mond want hoe glutenvolle wafels smaken kan ik me niet goed meer herinneren, maar zowel Jeroen als de buren hebben deze wafels mogen proeven en vonden het allemaal erg lekker! Zeer goed gelukt recept dus, al zeg ik het zelf.

Bij dit recept heb ik trouwens niet het vlaaifruit en de slagroom gezet omdat ik vind dat jij je eigen smaak aan een wafeltopping mag geven. Ik ben gewoon echt dol op kersen vlaaifruit. Lekker gezond, ik weet het maar als je het niet elke dag eet, is het oké toch?

Als je nou de wafels maakt dan vind ik het super leuk om dat te horen/lezen/zien! Tag me vooral op instagram via @foodlessNL dat is leuk!

Voor we officieel beginnen met het recept even de opmerking dat je dit op 2 manieren kan doen. Met verse eieren of met gepasteuriseerd eigeel en eiwit. Ik heb het gewoon met verse eieren gedaan. Dit recept laat zich super makkelijk verdubbelen dus je kan ook gelijk 16 wafels bakken. Heb je ff een voorraadje.

Glutenvrije Luikse wafels

 • wafelijzer
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 80 ml warm water (35 graden)
 • 250 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel
 • 0,5 tl xanthaangom
 • 0,5 tl zout
 • 40 g lichtbruine basterdsuiker
 • 0,5 tl vanille aroma
 • 115 g boter (verdeeld in 100g en 15g. )
 • 1 ei
 • 0,5 eidooier (Heb je gepasteuriseerd eigeel gebruik dan 30g in het totaal. En 30g eiwit.)
 • 150 g parelsuiker
 1. Meng de gist met het water (wat max op 35 graden is) en zet even aan de kant.

 2. Meng, in een andere kom, de zelfrijzendbakmeel, xanthaamgom, zout, basterdsuiker met elkaar.

 3. Meng daar vervolgens 100g boter, het ei en het halve eigeel er doorheen.

 4. Giet nu de wat schuimende gist erbij en meng tot het een lekker deeg is.

 5. Zet een uurtje afgedekt op een warme plaats om de gist nog even verder z'n werk te laten doen.

 6. Zet het wafelijzer aan. Heb je een temperatuurmeter erop kies dan voor 175 graden. Anders zet je hem op middelwarm.

 7. Smelt de 15g boter en pak de 150g parelsuiker erbij. Meng beide vluchtig door elkaar en vervolgens door het deeg.

 8. Spray eventueel je wafelijzer nog in met bakspray (dat vind ik altijd super handig om sowieso in huis te hebben – even los van dit recept). Schep een flinke bol deeg op het wafelijzer, druk dicht en laat ±4 minuten bakken.

 9. Super lekker om te eten met wat vlaaifruit en slagroom natuurlijk. Maar voel je vrij om er iets anders mee te doen!

Brunch, Gebak
glutenvrij gebak

Related posts

Avocado gevuld met garnalen

Carlijn

Bananenpannenkoeken

Carlijn

Gevulde schnitzel met gehakt en pistache

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer