Op een dag genoeg groente binnenkrijgen. Het blijft voor veel mensen een dingetje en ook ik red het echt niet altijd! Nu heb ik zo mijn periodes. De ene keer heb ik echt enorm behoefte aan groente en eet ik veel zelfgemaakte soep, groente ovenschotels en zelfs bij het ontbijt tik ik er groente in. De andere keer heb ik dat stukken minder. Dan wil ik alleen maar fruit en heb ik totaal geen behoefte aan groente.
En Pim en Fien wil je meegeven dat groenten lekker is en goed voor je is! Nu krijgt Pim echt wel eens een stukje taart en natuurlijk vinden ze dat lekker. Hallo, suiker! Maar wat als ik nou geen geraffineerde suikers wil, maar wel een cake wil maken én dan ook nog een cake met groenten erin? Dan regelen we dat toch gewoon?!
De komende tijd ga ik dus ook op zoek naar glutenvrije cake recepten met groenten erin. Gewoon omdat het kan. Zonder al teveel toegevoegde suikers. Vanaf nu kan je dus ook zoeken op de categorie ‘kindvriendelijk’. Daar gooi ik alles onder wat gezond is en wat Pim eet. Nu heeft hij best een grappige eetvoorkeur (lees: wél roquefort en risotto met truffel, maar mango en avocado zijn dan weer niet zo lekker).
Groente in je cake?
Nu heb ik wel eens eerder groenten in cake gedaan. Zo heb ik op de site brownies met zoete aardappel staan. Ook heel lekker en onherkenbaar voor de meeste mensen.
Mijn gedachten achter de cake was: als je banaan in een cake kan doen, kan dat ook met andere groenten die licht van smaak zijn. Zo gezegd zo gedaan. Hartstikke makkelijk, lekker glutenvrij. Het enige wat handig is, is een keukenmachine. Anders snij je je echt een ongeluk, dat willen we niet. Bakken met kleine kids is al een uitdaging opzich. Laten we dan niet een recept voor ze maken wat uit 100 stappen bestaat.
Dit is hem geworden dus; de courgettecake! Je kan ze super makkelijk invriezen. Vries per plak in of maak er mini cakejes van, lekker handzaam voor de kleintjes, handig geportioneerd én ook leuk als extraatje in de broodtrommel!
Courgette en citroencake met tijm
- 1 courgette (medium grootte)
- 10 Verse dadels
- 1 citroen
- 2 el verse tijm
- 4 eieren
- 1 avocado
- 75 g kokosmeel
- 115 g amandelmeel
- 1 tl baking soda
- 1 tl vanille aroma
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Maak de courgette schoon, hak in stukken en maal tot een grof geheel in een keukenmachine. Voeg vervolgens de dadels toe en meng tot deze in gemalen zijn.
- Rasp ondertussen de citroen en pers hem daarna uit.
- Voeg daarna de avocado, eieren, kokosmeel, amandelmeel, soda bicarbonaat, vanille aroma, zout en tijmblaadjes toe en meng tot een geheel.
- Giet het beslag in de cakevorm en strooi er nog een paar verse tijmblaadjes bovenop.
- Bak in het midden van de oven gedurende ± 60 minuten. Hou goed in de gaten want het kan zijn dat het ietsje eerder klaar is.
- Laat afkoelen op een rek en laat volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt.