Recepten

Glutenvrije en lactosevrije appeltaart

Glutenvrije appeltaart

Een zelfgemaakte appeltaart. Mama maakt altijd op elke verjaardag een appeltaart. Eerst werd de appeltaart lactosevrij omdat we achter onze (Jep, mama heeft het ook) lactose-intolerantie kwamen. Hij veranderde niet echt qua smaak en was nog steeds super lekker. Dat is eigenlijk ook mijn doel. Om ‘gewone’ dingen zoals een appeltaart lekker te laten smaken ook al zitten er geen gluten of lactose in. Dat ik dat niet mag wil natuurlijk niet zeggen dat ik vieze dingen hoef te eten. Dat ben je vast met me eens!

Maar even terug naar de appeltaart, op het moment dat de taart alleen lactosevrij hoeft te zijn raad ik aan om boter te vervangen voor plantenmargarine. Je kan gewoon een glutenvolle appeltaart bakmix gebruiken (of zelfrijzend bakmeel).

Glutenvrije appeltaart_

Doodgewone appeltaart

Toen kwamen de gluten om de hoek en bleek ik Coeliakie te hebben. En dat is best lastig kan ik je zeggen! Kan ik nou nooit meer doodgewone appeltaart eten? Natuurlijk wel! Daarom heb ik een heel fijn recept voor je. Een recept voor een lactosevrije en glutenvrije appeltaart. Dat wordt lekker bakken dit weekend.

Glutenvrije appeltaart

Glutenvrije en lactosevrije appeltaart

  • 150 g glutenvrij bakmeel
  • 150 g amandelmeel
  • 200 g plantenmargarine
  • 160 g witte basterdsuiker
  • 1 Ei
  • 50 g rietsuiker
  • snufje zout
  • 1 kg zachtzure appels
  • 3 el kaneel
  • 75 g blanke rozijnen
  • 2 el glutenvrij paneermeel
  1. Klop het ei los.
  2. Doe het bakmeel, margarine, basterdsuiker, 2/3e van het losgeklopte ei en het snufje zout bij elkaar in een kom en kneed dit tot een zeer goed samenhangend deeg. Zet dit deeg vervolgens in de koelkast om het hard te laten worden. Het plakt enorm dus probeer niet te lang te kneden.
  3. Schil en snij de appels in kleine stukjes. Meng de stukjes appel met de rozijnen, kaneel en rietsuiker.
  4. Verwarm nu de oven voor op 180 graden (hete lucht). Bekleed een springvorm met bakpapier en vet deze in.
  5. Haal het deeg uit de koelkast, verdeel het in drie delen en leg een deel terug in de koelkast. Omdat het deeg erg plakkerig is gebruik ik altijd twee opengeknipte plastic zakken waar ik het deeg tussen leg. Rol het deeg plat en bekleed er de bodem en randen van de springvorm mee.
  6. Verdeel het paneermeel over de bodem van de taart om vervolgens de appelstukjes en rozijnen erin te doen.
  7. Pak het overige stuk deeg uit de koelkast en maak daar kleine strookjes van die je over de appel heen legt.
  8. Bak in ongeveer 70 minuten af.

Related posts

Glutenvrije Paas-sandwich met rosbief en tonijnmayo

Carlijn

Glutenvrije chocolade muffins

Joëlle

Haverrepen met banaan en chocolade

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer