Recepten

Echte Engelse roasted potatoes

Engelse roasted potatoes

Echte Engelse roasted potatoes zijn heerlijk. Ze zijn geweldig, zacht en fluffy van binnen, krokant en hartig van buiten. Aan de overkant van de Noordzee bijna een vast onderdeel van een Sunday roast, hier niet zo vaak. Maar ik kan me weinig lekkerders in het weekend voorstellen dan een geroosterde kip, vers uit de oven, samen met dit. Het kost wel wat tijd, maar verder is het het hartstikke makkelijk. De oven doet het grootste deel van het werk.

De echte echte Britse variant gaat met ganzenvet of reuzel in de oven, dat is in Nederland allemaal wat minder goed te krijg, maar gelukkig kan het ook met olijfolie. Er gaat ogenschijnlijk een hoop knoflook in het gerecht, maar uiteindelijk valt het wel mee hoor. Je eet het in ieder geval niet allemaal op.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram lichtkruimige aardappels
  • 7 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • Flinke scheut olijfolie (geen extra vergine)
  • Peper en zout

Echte Engelse roasted potatoes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden (180 graden hetelucht).

Schil de aardappels en snijdt ze in vieren. Kook ze ongeveer tweederde tot driekwart gaar. Dit duurt, afhankelijk van de grootte van de brokken, ongeveer tien tot vijftien minuten.

Vet ondertussen een flinke ovenschaal in (de aardappels mogen in de schaal niet op elkaar liggen, maar allemaal op de bodem).

Als de aardappels bijna gaar zijn, giet je ze af, doet ze terug in de pan en laat ze even droogstomen. Doe vervolgens het deksel op de pan en schudt flink op en neer, de buitenkant moet een beetje stuk gaan. Hoe stukker trouwens, hoe meer krokant oppervlak de aardappel heeft na het bakken.

Doe de aardappels in de ovenschaal en voeg een flinke scheut olijfolie, de tenen knoflook met schilletje en de takjes rozemarijn, die je even in stukken hebt gescheurd, toe.

Schep heel voorzichtig om en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Dit moet nu nog ongeveer 45 minuten tot een uur bakken. Schep het na ongeveer 25 minuten een keer om, zodat alle kanten van de aardappel een lekker bruin korstje kan krijgen. Als de aardappels goudbruin zijn, zijn ze klaar.

Een lekkere variatie in dit recept: je kan naar hartelust ook andere knolgroente toevoegen. Ik heb het al wel eens gemaakt met stukken pastinaak, stukken winterpeen of stukken pompoen, wat mijn eigen favoriet is. Maar bijvoorbeeld zoete aardappel zou ook goed kunnen, net zoals knolselderij. Eigenlijk alles wat in knollen groeit werkt hierbij.

Eet smakelijk!

Related posts

Glutenvrije kersenvlaai

Carlijn

Bloemkoolpizza

Carlijn

Glutenvrije fish and chips

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer