Glutenvrije begrippen & termen

Carlijn

Moet jij een glutenvrij dieet volgen en snap je er niks van? Wil je meer informatie over glutenvrij leven of wil jij eindelijk eens begrijpen waar iedereen het over heeft? Dan biedt deze lijst uitkomst. Als je namelijk nieuw bent in de glutenvrije wereld dan kan er nogal veel op je af komen. Er zullen een hoop termen en begrippen voorbij komen die om verduidelijking vragen. Ik heb ze even voor jou op een rijtje gezet zodat je vanaf nu begrijpt waar het over gaat.

Gluten

Dit is een eiwit dat voorkomt in granen zoals tarwe, rogge, spelt, durum en kamut. De gluten zorgen ervoor dat brood en baksels elastisch zijn en bij elkaar gehouden worden.

Glutenvrij

Een artikel mag in Nederland glutenvrij genoemd worden als het voldoet aan de norm die gesteld wordt door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Iets is glutenvrij als iets minder dan 20 ppm (deeltjes per miljoen) gluten bevat.

Auto-immuun

Bij een auto-immuunziekte ziet het lichaam jouw eigen cellen als buitenaardse cellen en valt jouw eigen lijf dan aan. Coeliakie is een auto-immuunziekte net als diabetes type 1, reuma, psoriasis en nog veel meer.

Coeliakie

De officiële naam voor glutenintolerantie is Coeliakie dat je uitspreekt als seu-lia-kie. Dit is een auto-immuunziekte waarbij je dunne darm aangetast wordt elke keer dat je gluten eet. Op dit moment is een streng glutenvrije dieet het enige wat je hier tegen kan doen. Coeliakie staat ook in je genen en is daarmee erfelijk.

Glutensensitiviteit

Naast glutenintolerantie zijn er ook veel mensen die last hebben van glutensensitiviteit. Die hebben dan niet het gen voor Coeliakie maar krijgen wel veel negatieve symptomen bij het eten van gluten. Op dit moment worden er onderzoeken gedaan naar de sensitiviteit en wordt er gezegd dat 5 tot 10% van de bevolking hieraan lijdt.

Kruisbesmetting

Als er gezegd wordt dat er kans is op kruisbesmetting dan houdt dat in dat er in de omgeving (keuken/bakkerij/fabriek) waar jouw producten verwerkt worden er gluten aanwezig zijn. Het kan dus gebeuren dat jouw glutenvrije eten besmet wordt met gluten doordat een taart in een hete lucht oven is geplaatst waar ook dingen met gluten in gezet worden, maar het kan ook het gebruik van dezelfde snijplank zijn. Lastig, want met het ene product gaat het wel goed, bij het andere niet. Kwestie van uitproberen.

Kan sporen bevatten van

Als er op een verpakking van een product staat dat het sporen kan bevatten van dan worden er in dezelfde fabriek producten gemaakt met gluten waardoor de kans op kruisbesmetting erg hoog is. Zelf probeer ik zo min mogelijk producten te eten waar deze term op staat, maar dit moet je zelf even ontdekken.

Paleo

Dit is een levensstijl waarbij er gegeten wordt zoals de oermens dit deed. Dit betekent dat er geen gluten, granen, bonen, suiker en verwerkt voedsel wordt gegeten. Een redelijk aantal mensen volgt deze levensstijl en voelen zich gezonder.

Lactose-intolerantie

Wat je vaak ziet is dat mensen die een glutenintolerantie hebben ook lactose minder goed kunnen verdragen. Lactose is een ander woord voor melksuiker. Je lichaam verwerkt lactose door het enzym lactase vrij te geven maar het komt vaak voor dat je daar minder goed tegen kan als je een glutenintolerantie hebt.

Antistoffen

Op het moment dat je een bloedonderzoek krijgt om te ontdekken of je een glutenintolerantie hebt kijken ze naar het aantal antistoffen in je bloed. Deze antistoffen worden aangemaakt door je lichaam op het moment dat jij iets eet waar je niet tegen kan. Elke keer als je dan gluten eet wordt dit stofje weer actief en is het in je bloed terug te vinden. Daarom is het ook belangrijk om je eerst te laten testen voordat je glutenvrij gaat eten!

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer