Recepten

De lekkerste pindakaaskoeken ever!

Het is tijd voor hét enige echte recept van de lekkerste glutenvrije pindakaaskoeken die er zijn. Ik stond jaren terug op verschillende glutenvrije markten en deze pindakaaskoeken had ik dan altijd bij me én waren ook altijd als eerste uitverkocht. De insider weet dat het recept voor deze goddelijke koeken ook in mijn kookboek te vinden zijn! Maar het moment is nu toch eindelijk daar; ik ga het recept met jullie delen!

Ik kwam op het idee voor deze koeken omdat ik een keer in Londen was en daar op Broadway Market in Hackney bij een glutenvrij kraampje een pindakaaskoek scoorde. Oh dat was zo onwijs lekker dat ik vanaf die dag verkocht was. Maar ik had uiteraard geen recept alleen één koek die ik dus al keihard opgegeten had. Ik moest en zou dit namaken en zo gezegd zo gedaan. Na vele probeersels heb ik ondertussen al meer dan 1000 van deze pindakaaskoeken gemaakt! En wat blijven ze toch lekker.

Nu is het wel noodzaak om goeie pindakaas te hebben met een juiste verhouding pinda’s en olie. Zit er minder dan 80% pinda’s in de pindakaas die je wilt gebruiken dan kan het zijn dat je koeken niet lukken!

Kan je de pindakaaskoeken ook met gewone boter maken?

Dan kan absoluut. Ik heb ze alleen volledig melkvrij gemaakt omdat ik daar zelf niet tegen kan.

Welke plantaardige melk gebruik je?

Ik heb in dit recept een scheut plantaardige amandelmelk gebruikt. Je kan ook andere melk gebruiken natuurlijk. Let wel op dat je geen kokosmelk gebruikt want je wilt geen kokossmaak hieraan toevoegen.

Pindakaaskoeken

Koeken

 • 250 g pindakaas (bij voorkeur minstens 80% pinda's)
 • 200 g rietsuiker
 • 1 ei
 • 50 g gezouten pinda's
 • 1 el amandelmeel

Vanillecreme

 • 100 g plantaardige margarine of boter
 • 200 g poedersuiker
 • 1 tl vanille aroma
 • scheut plantaardige melk
 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

 2. Maal de pinda's in de keukenmachine tot kleine stukjes. Heb je geen keukenmachine? Hak ze dan in kleine stukjes.

 3. Voeg alle ingrediënten voor de koeken bij de pinda's en meng tot een geheel.

 4. Bedek een bakplaat met bakpapier.

 5. Schep gelijke hoopjes op het bakpapier en druk ze plat. Wat je ook kan doen is het 'deeg' plat rollen (op het bakpapier) met een deegroller en er vormpjes in drukken. Haal dan de restanten weg.

 6. Zet 8 tot 9 minuten in de oven. Let op! Je moet ze goed in de gaten houden want het kan hard gaan.

 7. Haal ze uit de oven, laat even afkoelen op de bakplaat en verplaats ze daarna naar een rek om af te koelen.

 8. Meng de ingrediënten voor de vanillecrème door elkaar. Doe je dit in de kitchenaid? Hang er dan even een theedoek over anders zit je hele keuken onder poedersuiker 😉

 9. Schep de crème in een spuitzak en spuit daar de helft van de gemaakte koeken mee. Bedek de crème weer met een andere koek.

Gebak
Amerikaans
glutenvrij gebak, pindakaas

Related posts

Glutenvrije en lactosevrije chocoladetaart met frambozen

Carlijn

Gluten- en lactosevrije ontbijtkoek

Joëlle

Baconcups met garnalen en limoenmayo

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer