Blog

Schijt coeliakie!

coeliakie

“Schijt Coeliakie!”. Dat was mijn uitspraak nadat mijn vriendin (ja, ondertussen is het dik aan) zei “Schijt bier”, omdat ik haar ‘afwees’ toen zij spontaan wilde zoenen terwijl ik zat te genieten van een koud biertje. Dit is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Echter, dit is wel realiteit in een relatie met iemand partner die Coeliakie heeft. De ‘gezonde’ partner moet zich automatisch aanpassen aan iemand met een glutenintolerantie en dat is helemaal prima. Niemand wil dat zijn vriend of vriendin met een pijn vertrokken gezicht op de badkamervloer ligt te kronkelen. Zo masochistisch ben ik nu ook weer niet.

Wij wonen sinds kort samen en dan merk je pas wat een intolerantie voor impact heeft. Bij veel mensen is bekend wat het betekent voor de ‘patiënt’, maar niet dat het ook vervelend is voor de partner. Bij alles wat je samen doet, in huis doet moet je rekening houden dat je haar niet besmet met gluten.

Als wij in de stad zijn en ik drink bier, dan drink ik eigenlijk twee drankjes tegelijk. Wanneer mijn vriendin wil zoenen en dat is vrij regelmatig (daar hoor je mij niet over klagen) dan moet ik eerst m’n mond spoelen. Dit gebeurt vaak met haar wijn! Ik denk dat het voor ‘toeschouwers’ grappig is om te zien en vrienden keken bij de eerste keer ook raar. Inmiddels weet ik niet beter en is het voor ons gewoon. Toch gebeurt het nog regelmatig dat een van ons de ander moet corrigeren. Daarom drink tegenwoordig vaker wijn, waar ik minder goed tegen kan en dus nieuwe problemen oplevert.

Toch nog even terug naar die omgekeerde wereld. Iemand (ik noem geen namen, Carlijn) met Coeliakie kijkt naar glutenvolle producten als of ze radioactief zijn en waar je met een grote boog omheen moet lopen. Laten dát nou net de lekkere dingen zijn zoals, bier, koek, chips etc. De alternatieve zonder gluten, zoals bijvoorbeeld groente chips, halen het echt niet bij het echte product. Sorry mop, dat is gewoon echt zo.

Spontaan uit eten gaan of bij mensen thuis eten is altijd tricky (gelukkig hebben we nu de ‘help, er komt iemand met een glutenintolerantie bij mij eten‘, maar toch!). Veel mensen proberen rekening te houden met een intolerantie, maar doen dat vaak nét niet op de goede manier. Er wordt glutenvrij brood afgebakken in de oven waar ook normaal brood in wordt gebakken, een ‘lekker’ koekje bij de koffie en sojasaus bij de sushi. Kortom mijn vriendin moet altijd op haar hoede zijn en doorvragen hoe iets bereid is.

Doordat ik rekening moet houden met mijn vriendin realiseer ik mij nu pas hoe lastig een glutenintolerantie is voor degene die het heeft. Bij alles wat je doet moet je er rekening mee houden, waardoor een hoop dingen minder spontaan zijn. Voor de partner van iemand met coeliakie is het vervelend, maar niet meer dan dat. Wij kunnen ook kiezen om eens met vrienden glutenvol uit eten te gaan, een zak chips op te trekken als ze er niet is en het koekje van je vriendin op te eten die geserveerd wordt bij d’r thee. En ja, dat ‘schijt bier’ kan ook prima verwisseld worden voor een glas wijn.

Related posts

Intolerant in een restaurant | Reactie op Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin

Laura

De glutenvrije terugblik op 2016 (deel 2)

Carlijn

Beste Horecaondernemer

Jeroen

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer