Blog

Help, er komt iemand met een glutenintolerantie bij mij eten!

Het zou je maar gebeuren.. er komt iemand bij je eten die een voedselallergie of -intolerantie heeft. Super lastig want wat mag hij/zij wel en wat mag hij/zij niet? Met wat moet je allemaal rekening houden? Voor jou (als partner, familielid, vriend/vriendin, kennis, teamgenoot, collega etc) heb ik deze blog geschreven. Welkom bij een klein spoedcursusje glutenintolerantie.

Ik ga er even vanuit dat jij je gast iets lekkers voor wilt zetten en dat je hem/haar niet ziek wil maken. Dat jij niet je volledige keuken gaat ontsmetten, een nieuwe oven aanschaft en een lading nieuwe keukenspullen in slaat snappen we. Maar hoe moet je hiermee omgaan? Kan die persoon wel veilig bij je eten? Hoe moet dat dan?

Ik de makkelijkste tips even voor je op een rij gezet.

Gebruik van de oven

Je kan nog zo’n lekkere glutenvrije taart willen maken maar als je die op de hete lucht stand in een oven zetten kan dat nog steeds voor problemen zorgen. Laat je nu niet ontmoedigen, iedereen houd van taart. Wij ook ;). Gebruik de oven alleen voor de grill of alleen met boven- en onderwarmte (met boven- en onderwarmte kan je prima taarten bakken). Als je hete lucht gebruikt en je hebt al eens eerder pizza, brood of iets anders met gluten in de oven gestopt dan kan het goed misgaan.

Schone theedoeken & plastic snijplanken

Gebruik schone thee- en handdoeken. Je hebt vast nog wel een setje in de kast liggen. Zo weet je zeker dat als jij je handen even afveegt je niet per ongeluk broodkruimels meeneemt. Gebruik je vaak gele doekjes, sponsjes en zijn ze eigenlijk toe aan vervanging. Dan is dit je moment! 😉

Pak ook een schone plastic snijplank en was deze nog even extra af.

Houten lepels, snijplanken en deegrollers

Dit is wel even een dingetje dus ik ga het niet langer maken dan noodzakelijk. Gebruik dit maar gewoon niet tenzij ze splinternieuw zijn! Anders mag je er een schuurpapiertje bij pakken. Kan ook. Wat jij wilt.

Neem 10 minuten om te je in te lezen

Deze blog is daar natuurlijk uitermate handig voor. Ik raad je met name aan om even wat basisinformatie over gluten te lezen. Ik hoor je zeggen ‘waar vind ik dat dan?’. Nou gewoon hier.

Weet wat ze niet mogen eten

Voor deze keer help ik je een handje. Mensen met een glutenintolerantie mogen de volgende ingrediënten (en dus geen enkel product wat dit ingrediënt bevat) niet: tarwe, rogge, haver, kamut, spelt & gerst. Dat betekent ff kort door de bocht: geen brood, pasta en bier. Yep. Dat is af en toe best vervelend. Maar wijn mag wel, groente, vlees en zelfgemaakte sushi (let op de rijstazijn) ook! Kortom.. niks aan het handje!

Let op de ingrediënten

Je hoeft echt geen cursus etiketten lezen te volgen. Mag wel, hoeft niet. Als je er even vanuit gaat dat ALLES wat in een pakje, potje en zakje zit gluten bevat dan zit je redelijk goed. Gluten zitten namelijk in de gekste dingen zoals knakworstjes, bouillon, mayonaise en zelfs sommige kruidenmixen. Met pure ingrediënten kom je een heel eind!

Glutenvrije recepten

Het slimste is natuurlijk een glutenvrij recept erbij pakken. Dan weet je zeker dat je de juiste verhoudingen hebt. Glutenvrij bakken kan nogal een uitdaging zijn! Gelukkig heb ik de oplossing: een lading glutenvrije recepten. Gewoon even hier klikken en dan zie je ze al!

Met deze uitleg kan je de fout bijna niet meer in gaan. Je hebt genoeg keus dus nodig je vrienden/familie/kennissen/clubgenoten met een intolerantie maar gewoon uit.

Veel plezier en een fijne avond!

Related posts

Hoe start je met een glutenvrij dieet?

Carlijn

Coeliakie en baby’s

Carlijn

Coeliakie: de grote symptomen enquête

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer