Ik kan me nog goed herinneren dat ik vorig jaar mijn allereerste rauwe cheesecake maken. Ik vond het zo raar klinken; een cheesecake zonder cheese maar gemaakt van cashewnoten. Sindsdien maak ik ze steeds vaker en ben ik op zoek gegaan naar nieuwe smaken.
De geur van koffie spreekt me altijd aan maar ik drink zelf geen koffie. Mijn lijf reageert er niet zo lekker op. Dat komt wel eens vaker voor bij mensen met Coeliakie geloof ik. Anyways, een koffie cheesecake met gezouten karamel leek me te gek! Nu lijkt dat niet alleen zo want het is ook echt zo! Wat een hemel is dit!
Een cheesecake dus. Helemaal vrij van lactose, melk, gluten, eieren, geraffineerde suikers en ook nog eens vegetarisch, veganistisch en paleo! Wat zit er dan wel in? Koffie, noten, dadels etc.
Eet je een hapje mee?

Salted caramel coffee cheesecake
Ingrediënten
Bodem
- 150 g verse dadels
- 75 g macadamianoten
- 45 g kokosvezel
- 30 g cacao
- 0,5 tl zeezout
- 0,5 tl vanille aroma
- 2 el kokosolie
Middenstuk
- 250 g cashewnoten
- 1 kopje sterke koffie
- 1 kopje water
- 80 ml agavesiroop
- 0,5 tl vanille aroma
- 3 el kokosolie
Bovenkant
- 150 g verse dadels
- 100 ml water
- zout
- 25 g agave siroop
- 50 g pure chocolade
Instructies
- Laat de cashewnoten minstens 6 uur weken in de koffie en water. Je kan dit ook de avond van tevoren doen.
- Bedek een taartvorm met bakpapier.
- Meng de ingrediënten voor de bodem bij elkaar in de keukenmachine tot één geheel. Verdeel over de taartbodem.
- Giet de cashewnoten af en doe samen met de agavesiroop, vanille en gesmolten kokosolie in de keukenmachine. Schep dit mengsel vervolgens op de taartbodem.
- Meng de dadels, water en zout en agave siroop tot één smeuïg geheel. Schep dat op de taartbodem. Zet 'm in de koelkast.
- Smelt chocolade au bain marie (of in de magnetron met deksel en iedere 30 seconde roeren). Versier de taart ermee.
- Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Snij met een heet mes.