Blog

NIEUW: Glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg

Glutenvrije ontbijtkoek

Het is je vast niet ontgaan: Peijnenburg heeft een glutenvrije ontbijtkoek op de markt gebracht. Ik word daar best blij van! Waarom? Omdat het leven zo weer een stukje normaler wordt. Ik ben natuurlijk gelijk de winkel ingedoken, heb de glutenvrije ontbijtkoek gekocht en heb gelijk maar even met Peijnenburg gebeld. Want ik wil het verhaal achter de koek wel eens eventjes horen.

Met de felicitaties van mij kreeg ik de leukste reactie en begon ze te vertellen:

“Dank je! Wij zijn ontzettend trots op het feit dat het gelukt is en dat we 10 nieuwe producten hebben mogen introduceren. Het heeft een aantal jaren geduurd om te ontwikkelen en we willen absoluut geen concessies doen aan smaak, malsheid en structuur. Het moet wel de Peijnenburg ontbijtkoek blijven natuurlijk.”

Nu heb ik coeliakie en zou ik de koeken gewoon mogen eten mits ik geen lactose-intolerantie heb. Er zit namelijk weipoeder in. Beetje jammer natuurlijk dus ik heb gelijk maar even de vraag gesteld wanneer de glutenvrije variant zonder lactose op de markt gebracht wordt. Want ja, nu is het een soort van binnen handbereik maar ook weer niet.

“Op dit moment zijn er nog even geen plannen om meer glutenvrije producten op de markt te brengen, dus dat geldt ook voor een gluten- en lactosevrije variant. We zijn enorm in ontwikkeling en blijven innoveren. Er komt veel meer in de toekomst maar wat dat precies is dat durf ik nog niet te zeggen. Als het een succes is, wie weet hoe groot de glutenvrije lijn dan wordt! Wij nemen alle suggesties mee die we krijgen.”

Leuk zo’n glutenvrije koek maar kan ik er vanuit gaan dat er ook geen kruisbesmetting is? Zijn ze dus echt 100% glutenvrij?

“Alle processen zijn doorlopen om er zeker op te zijn dat ze 100% glutenvrij te zijn. De glutenvrije ontbijtkoek wordt niet bij ons in de fabriek gemaakt. Wij hebben hiervoor een externe partner die onze receptuur uitvoert. De externe partner is geheel glutenvrij, de medewerkers mogen zelfs geen glutenvolle boterhammen meenemen. Daarnaast staat het glutenvrije logo op de voorkant van de verpakking. Wij weten zeker dat ze 100% glutenvrij zijn!”

Natuurlijk heb ik ook even benadrukt dat ik het goed vind dat het in het gewone ontbijtkoekschap ligt. Maakt het boodschappen toch net ietsje leuker. Nu kan je door dat pad heen lopen en daadwerkelijk iets kopen wat je ook mag eten.

“Wij zien de glutenvrije ontbijtkoek gewoon als onderdeel van het Peijnenburgschap. Natuurlijk. De glutenvrije shopper moet de normale tour kunnen maken door de supermarkt.”

Dat ze bij Peijnenburg super trots zijn op hun product is te merken. Ik vind het leuk om te zien dat er steeds meer glutenvrije producten bijkomen in de ‘gewone’ schappen! Wat ze aangeeft is dat ze absoluut luisteren naar SUGGESTIES. Dat betekent lieve jij, als jij ook een gluten- EN lactosevrije ontbijtkoek wil, dat we dat de mensen bij Peijnenburg even moeten laten weten! Hopelijk lezen ze mee, dan is dat bij deze mijn suggestie. Haha.

Glutenvrije ontbijtkoek

Wat zit er in de glutenvrije ontbijtkoek?

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar de andere ingrediënten en voedingswaarden van de Peijnenburg glutenvrije ontbijtkoek. Ik heb ze even naast elkaar gezet!

[row]

[column size=’1/2′]Ingrediënten van de ‘gewone’ ontbijtkoek: glu­co­se-fruc­to­se­stroop, ROG­GE­bloem, sui­ker, plant­aar­di­ge oli­ën (palm, raap), rijs­mid­del (na­tri­um­bi­car­bo­naat, zuur­na­tri­um­py­ro­fos­faat), TAR­WE­bloem, spe­ce­rij­en, aro­ma en ge­bran­de sui­ker. Wordt ge­maakt in een bak­ke­rij waar no­ten wor­den ver­werkt.[/column]

[column size=’1/2′]Ingrediënten van de glutenvrije ontbijtkoek: In­vert­sui­ker, ma­ïs­zet­meel, sui­ker, aard­ap­pel­zet­meel, sta­bi­li­sa­tor (gly­ce­rol), LUPI­NEmeel, wei­poe­der (MELK), spe­ce­rij­en, rijs­mid­del (na­tri­um­bi­car­bo­naat, zuur­na­tri­um­py­ro­fos­faat), plant­aar­di­ge oli­ën (zon­ne­bloem, raap), rijs­te­bloem, ver­dik­kings­mid­del (xan­thaan­gom), ka­neel.[/column][/row]

Het is natuurlijk even pech hebben als je naast geen gluten ook geen mais of melk/lactose mag. Heb je ook een lupine-intolerantie dan is het even pech hebben en nog iets langer wachten.

[row][column size=’1/3′]Voedingswaarde per 100g

Energie

Vetten
waarvan verzadigd

Koolhydraten
waarvan suikers

Voedingsvezel

Eiwitten

Zout

[/column]

[column size=’1/3′]‘gewone’ Peijnenburg naturel
1318 kJ / 311 kcal

1,5g
0,5g

70,2g
39,5g

3,1g

2.7g

0,57g

[/column]

[column size=’1/3′]glutenvrije Peijnenburg
1449 kJ / 342 kcal

1,6g
0,3g

79,4g
47,5g

2,3g

3,5g

0,56g

[/column][/row]

Dat het wat verschilt is natuurlijk logisch, er zitten andere ingrediënten in. Dat er meer suikers inzitten, tja, so be it I guess. De aanwezigheid van meer eiwitten is natuurlijk te verklaren door de toevoeging van weipoeder. Ik ben blij dat grote A-merken de stap zetten naar glutenvrij! Dat er vele merken mogen volgen. Wat zou de volgende zijn? Dropjes waar ‘gewoon’ de gluten uitgehaald worden? Of zal Lays met glutenvrije paprika ribbelchips komen? Ik stem sowieso voor!

Natuurlijk heb ik (met behulp van een lactasepil) even geproefd want ik zal weten hoe dit smaakt. De geur? Dat is de geur van een normale ontbijtkoek. Grappig, want normaal zou ik dat gelijk laten liggen. Doet me teveel denken aan iets wat ik niet mag (de psychologie achter eten met gluten is ook echt wel interessant). Het is dat hier glutenvrij op staat dus ik ga er toch voor! Zonder boter, gewoon zo een plakje. Wat me opvalt is het missende plakrandje! Dat hoort toch bij ontbijtkoek? De smaak? Die is prima, het is een ietsepietsje droog maar lekker.

Ik zou je nu kunnen vertellen dat de ontbijtkoek lijkt op gewone ontbijtkoek maar ik heb geen idee. Ik kan me niet meer herinneren hoe ontbijtkoek smaakt. Wel is ‘ie naar mijn mening iet wat aan de kruimelige kant. Ik ga hem uitdelen aan de buren en vragen of dit hetzelfde smaakt!

En jij? Hoe vind je hem smaken? Wat vind jij van deze ontwikkeling en waar ik vooral nieuwsgierig naar ben is JOUW suggestie voor Peijnenburg!

 

Related posts

Vroege glutenvrije Sinterklaas

Carlijn

Zwangerschapsupdate #8: De laatste loodjes

Carlijn

De Nationale Gezondheidsbeurs: 100 gratis kaarten!

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer