Recepten

Hartige gluten- en lactosevrije broodjes met aardappel

hartige gluten- en lactosevrije broodjes met aardappel

Op bezoek gaan (en ook eten) bij vrienden en/of vriendinnen is voor mij altijd een lastige opgave omdat zij wel allemaal gluten en lactose mogen. Daardoor is de kans op kruisbesmetting of sowieso gluten binnenkrijgen veel hoger. Het vervelende is natuurlijk dat ik een hele waslijst aan eten niet mag waardoor ik vaak zelf eten meeneem of daar met hun boodschappen doe.

Met vakantie gaat het net zo! Vorig jaar was ik op bezoek bij een vriendin in Kopenhagen en had ik voor de zekerheid twee dozen glutenvrije crackers meegenomen zodat ik in ieder geval ontbijt had. Kom ik in Kopenhagen heeft zij gewoon glutenvrije en lactosevrije broodjes gebakken! Super lief! Ze zagen er een beetje gek uit (dat gebeurt wel vaker met glutenvrije producten) maar ze smaakte me eigenlijk zo goed dat ik gelijk het recept heb gevraagd!

Het waren hartige gluten- en lactosevrije broodjes met aardappel, wortel en verschillende zaden. Heerlijk met wat verse hoemoes of tapenade!

Ingrediënten:

 • 25 gr. gist
 • 1,5 dl. lauw water
 • 2 eieren
 • 3 tl. zout
 • 1 tl. honing
 • 30 gr. zonnebloempitten
 • 30 gr. lijnzaad (ik raad gebroken lijnzaad aan)
 • 20 gr. sesamzaad
 • 150 gr. grof geraspte wortel
 • 300 gr. grof geraspte aardappel
 • 220 gr. maïsmeel

Bereiding:

Los de gist op in het water samen met het zout, honing en de zaden. Roer dit goed door elkaar.

Voeg de geraspte wortel, aardappel, eieren en maïsmeel toe en mix (eventueel met een handmixer) 3 tot 5 minuten.

Laat het deeg 30 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ik heb cupcake vormpjes gebruikt (anders zakken de broodjes zo enorm in elkaar). Als je deze gebruikt vet ze dan goed in! Gebruik hiervoor olijfolie, kokosolie of boter. Schep het mengsel in de cupcake vormpjes of vorm met behulp van een lepel bolletjes op de bakplaat (ze lopen wel enorm uit dus laat er dan genoeg ruimte tussen).

Bak de broodjes af in ± 45 minuten. Hou ze wel in de gaten want elke oven is anders natuurlijk.

Eet smakelijk!

Related posts

Glutenvrije en lactosevrije chocoladetaart met frambozen

Carlijn

Zwartebonenbrownies

Carlijn

Glutenvrije bitterballen met kalkoen en cranberry’s

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer