Recepten

Glutenvrije pizzabodem

Één van de dingen die ik toch het meeste denk te missen is pizza. Zo’n Ristorante tonijnpizza van Dr. Oetker lijkt me namelijk echt hemels!

Een paar jaar geleden had ik hetzelfde gevoel met een stokbroodje brie. Toen wist ik nog niet dat ik Coeliakie had dus at en genoot ik nog gewoon van brood. Op een verjaardag zag ik toen mijn kans om een stokbroodje brie te eten want dat leek mij echt ZO lekker! Ik heb welgeteld 1 hap genomen en vond het gewoon niet te eten! Helemaal verbaasd want mijn smaak was veranderd en aan de andere helemaal blij want ik vond het niet lekker meer dus hoefde ik er niet langer naar te smachten.

Ik hou mezelf maar even voor dat de pizza’s van Ristorante in de categorie ‘broodje brie’ vallen. Het lijkt fantastisch maar als je het eet is het gewoon echt niet lekker meer.

Toch heb ik af en toe zin in pizza. Het werd dus tijd om een recept op te snorren voor een glutenvrije pizzabodem en die heb ik gevonden (Thanks to de Minimalist Baker), getest en goedgekeurd!

Glutenvrije pizzabodem

Ingrediënten:

  • 160 gr. witte rijstemeel
  • 160 gr. bruine rijstemeel
  • 120 gr. tapiocameel
  • 0,5 tl. xanthaangom
  • 1 tl. zout
  • 0,5 tl. bakpoeder
  • 3 el. suiker
  • 1 el. gist
  • 310 ml. warm water
  • 1 el. olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de gist, 180 ml. warm water (ongeveer 45 graden). Laat dit 5 minuten staan zodat de gist geactiveerd wordt. Strooi er 1 el. suiker bij na een paar minuten.

Pak een andere kom en meng daar de witte en bruine rijstemeel, de tapiocameel en xanthaangom met het zout, bakpoeder en de overige 2 eetlepels suiker. Mix totdat alles goed gecombineerd is.

Maak een putje in het droge mengsel en giet daar het gist mengsel bij. Voeg de olijfolie toe en de overige 70 ml. water voordat je gaat roeren. Pak daarna een houten lepel en roer tot alles goed gemengd is en er een deeg vormt.

Bekleed een bakplaat met en bakpapier en vet deze in. Strooi een beetje rijstemeel op je handen. Leg het deeg op de bakplaat en druk het vanuit het midden en zorg dat het goed uitgespreid en dun is (halve centimeter).

Zet de pizzabodem nu 25 tot 30 minuten in de oven of tot het er droog uit gaat zien. Er kunnen scheuren in komen. Dit is geen enkel probleem en volkomen normaal.

Haal de pizzabodem uit de oven en beleg deze met jouw favoriete ingrediënten (tonijn, prei, champignon, tomatenpuree, basilicum, zongedroogde tomaten, olijven, kaas etc).

Zet hem nog ±20 minuten terug in de oven (let op dat de korst goudbruin wordt).

Eet smakelijk en laat je me even weten hoe je hem vond smaken?

Related posts

Glutenvrij kookboek: Bakken zonder gluten

Carlijn

Kip gevuld met basilicum en tomatentapenade

Carlijn

Hapjes voor de feestdagen: meloen, feta en proscuitto

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer