Blog

Het glutenvrije leven van Monique de Groot (deel 2)

Een paar blogs geleden heb je als het goed is al ontdekt wie dat Meisje met de Voedselallergie eigenlijk is. Zo niet, kan je er hier nog even induiken. Zij vertelde hoeveel invloed haar dieet heeft op haar leven en omgeving. Daarnaast vertelde ze wat ze eigenlijk het leukste vind aan haar intolerantie. Het leukste? Jazeker! Want er zijn ook echt wel leuke kanten te vinden. Vandaag praten we verder over uit eten gaan, haar ultieme glutenvrije tip, haar sociale leven en vroeg ik naar het product wat zij nou echt heel erg mist. 

Ga je eigenlijk wel eens uit eten?

Door mijn achtergrond in de horeca en omdat ik restaurants ben gaan trainen, weet ik precies waar alle valkuilen zitten. En welke vragen je moet stellen. Inmiddels durf ik dus zeker weer uit eten te gaan. Uiteraard heb ik ook een aantal lievelingsrestaurants waar ik graag kom en waar je weet dat het altijd goed gaat.

Maar het is niet altijd even makkelijk: Afgelopen zomervakantie zijn wij in Frankrijk geweest en daar zijn ze niet bepaald “gluten-friendly”. Er was erg weinig kennis over gluten en kruisbesmetting, ik heb geen een keer een allergenenkaart kunnen krijgen en het is een aantal keer voor gekomen dat mijn mannen wel iets te eten hadden en ik in de auto maar mijn noodpakketje heb opgegeten. Op dat soort momenten vind ik het echt heel erg k**!

Uiteten gaan is voor mij niet alleen om je buik te vullen, maar ook een gezellig en sociaal iets. En als je hongerige kleuter dan maar blijft vragen bij welk restaurant we nu dan eindelijk mogen gaan eten en waarom mama niets eet, tsja dan moet ik soms echt wel even mijn tranen weg slikken.

Wat is je ultieme glutenvrije tip?

Duik eens in de Paleo leefwijze! Dit is het dieet zoals onze voorvaders het ook gegeten zouden hebben en is helemaal gluten en lactosevrij. Nu ben ik zelf toch echt wel verslaafd aan een lekkere glutenvrije havermout als ontbijt of een heerlijke risotto (met witte wijn en Parmezaanse kaas!) dus helemaal Paleo-proof is mijn dieet niet. Maar ik haal er wel vaak een hoop inspiratie uit en zie er echt de lekkerste recepten voorbij komen!

Voel je je buitengesloten op sociaal gebied vanwege je intolerantie?

In sommige gevallen zeker! Ondanks dat Coeliakie geen voedselallergie is, heb ik er bewust voor gekozen om mijn bedrijfsnaam en website “Het Meisje met de voedselallergie” te noemen. Juist om deze reden. In een hoop restaurants wordt je met een diepe zucht en lichte ergernis aangekeken en in het ergste geval ook nog behandeld als een lastpost. Het is aan de ene kant heel fijn dat er meer mensen met een glutenvrij dieet zijn, waardoor er meer aanbod van producten komt. Maar voor een hoop restaurants is het erg irritant omdat ze niet meer weten wie nu wel en niet echt coeliakie of een intolerantie heeft. Je wordt minder serieus genomen en zeker met mijn maisallergie en lactose intolerantie ben ik niet de makkelijkste gast.

Als ik kijk naar andere sociale vlakken: gelukkig niet! Toen ik nog op kantoor werkte had ik hele toffe collega’s die met verjaardagen ook rekening met mij hielden en qua lunch op een gegeven moment ook eens wat recepten begonnen te vragen. Weliswaar vanuit de insteek voor een “gezondere leefwijze” ipv een voedselintolerantie of allergie, maar mijn liefde voor goed en gezond eten is vaak wel een leuk gespreksonderwerp. En het laten proeven van nieuw baksels en recepten werd ook altijd wel gewaardeerd. Ik denk dat er wat dat betreft ook een hoop manieren zijn waarop je zelf kan bijdragen aan het buitengesloten worden. Coeliakie is absoluut een rot ziekte, maar je bent niet je ziekte.. En wat ik al eerder zei, er is zoveel wat wel kan!

Als je 1 product moet kiezen dat je ZO graag glutenvrij wilt zien…

Op zich bestaan de meeste producten inmiddels ook glutenvrij, maar dit is vaak dan met mais gemaakt. Aangezien dit bij mij ook een hele heftige, allergische reactie geeft, kan ik het alsnog niet eten. Dus mocht er iemand meelezen die een heerlijk, knapperige bruin pistoletje met een kalfsvleeskroket kan maken zonder mais, dan hou ik mij aanbevolen! Ohhh, nu ik daar over nadenk… het is echt minstens 5 jaar geleden dat ik dat heb gegeten haha..

Ken jij ook iemand die hier ECHT in de spotlight moet staan? Geef hem/haar dan nu op via de mail!

Related posts

Het glutenvrije leven van Joy Bouwmeester (DEEL 1)

Carlijn

Gezondheidsbeurs – 05-02-17

Carlijn

Schijt coeliakie!

Jeroen

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer