Blog

Het glutenvrije leven van Monique de Groot (deel 1)

Monique de Groot

Als je een beetje thuis bent in de allergievrije bloggers dan is er een grote kans dat je Monique ook kent. Misschien niet van naam maar als ik zeg ‘Het meisje met de voedselallergie‘ dan is zij dat! Een ontzettend leuke dame wonend in Haarlem en ondertussen is zij ook een vriendinnetje geworden. Binnenkort starten wij samen met iets heel leuks (wat dat is vertellen we je nog niet) maar natuurlijk was ik benieuwd naar haar en vroeg ik haar het hemd van het lijf.

Jij mag ook best wel veel niet eten zeg. Hoe en wanneer kwam je erachter wat je allemaal niet mag eten?

Ja dat is waar! Gelukkig is het lijstje met wat ik wel mag nog steeds langer en kijk ik graag naar wat er allemaal wel kan in plaats van niet. Maar het klopt dat het soms best lastig is ja! Door mijn Coeliakie mag ik absoluut geen gluten en verder kan ik niet tegen lactose en mais.

Als je bedenkt dat 95% van de glutenvrije producten van mais wordt gemaakt en veelal lactose bevatten, wordt het toch best wel lastig boodschappen doen.

Klachten heb ik eigenlijk al mijn hele leven. Er is toen ik nog jong was wel al eens geroepen dat ik beter geen zuivel meer kon eten maar eigenlijk merkte ik helemaal geen verschil als ik dat dan niet meer at. Achteraf logisch als je wel gewoon gluten blijft eten! Sinds 3 jaar weet ik eindelijk waar ik allemaal allergisch voor ben.

Hoeveel invloed heeft het eigenlijk op je leven?

Door dat er nu eindelijk een duidelijke diagnose is, is mijn leven alleen maar positief veranderd. Het klinkt misschien een beetje raar, zeker als je heel veel dingen niet meer mag en op elk feestje de taart en hapjes af moet slaan. Maar: ik voel mij zoveel beter nu! Na een aantal jaar weet je heel goed wat je wel en niet mag eten, ben je je eigen sterren chefkok geworden en kunnen de Hema taarten niet meer tippen aan jouw lekkere eigen glutenvrije baksels.

Op het moment dat je de deur uit stapt merk je wel weer hoeveel impact het heeft. Waar en wat ga je lunchen, heb je een snack mee? Even snel een broodje bij het tankstation halen is er niet meer bij en de meeste snacks mag ik ook niet. Maar als ik heel eerlijk ben: ik wil het eigenlijk ook niet meer.

Tuurlijk, ik kan genieten van een heerlijk patatje met en een groot stuk pure chocolade bij de thee ’s avonds. Maar daarnaast eet ik toch het liefste gezonde voeding die vult én voed. Ik heb mij zoveel jaren beroerd en energieloos gevoeld dat ik nu maar wat graag bewuste keuzes maak, die voor mij goed werken! Ik ben dan dus ook zo’n muts die altijd met bakjes eten loopt te slepen haha.

Hoe gaat je omgeving met je intoleranties om?

Ik bof echt enorm met de mensen in mijn omgeving! Ik ben altijd geneigd te zeggen dat ik wel zelf wat lekkers mee neem of dat mensen maar bij ons moeten komen eten, maar mijn vrienden nemen daar geen genoegen mee. Voor een verjaardag worden speciale gebakjes gehaald in de stad, websites worden uitgepluisd met recepten die ik wel mag – zodat ik weer eens iets anders kan proeven – en laatst in het ziekenhuis (mijn zoontje was ziek geworden) werden er pannenkoeken gebracht omdat ik alleen maar de rijstwafels van de ontbijt / lunch kar mocht eten. Het is echt hartverwarmend om zulke lieve mensen in je omgeving te hebben! Des te lulliger trouwens toen laatst iemand –speciaal voor mij- gv brood had gekocht, wat toch ook weer van mais was gemaakt. Of als iets heel vies is terwijl het met alle goede intenties gekocht is haha.

Wat vind je het leukste aan het hebben van voedselintoleranties?

Dat ik er mijn werk van heb kunnen maken! Ken je dat briljante liedje van Baz Luhrmann – “Everybody’s free” (to wear sunscreen) – ? Daarin zingt hij dat “some of the most interesting 40 year olds I know” nog steeds niet weten wat ze moeten doen met hun leven? Voor mij was dit ook heel lang zo! Ik heb de Hotelschool gedaan en jaren in de horeca gewerkt, later als stylist / accountmanager in de projectinrichting maar nooit echt echt mijn passie gevonden.

Inmiddels ben ik 34 en weet ik alles over de “allergenen” en ben ik ook weer gaan studeren (orthomoleculaire voedingskunde). Het is echt zo zo leuk om alle kennis die ik noodgedwongen heb opgedaan, te kunnen delen met andere! En zo al die mensen die vragen hebben over voeding en allergieën te kunnen helpen.

Wil jij nou weten of Monique wel eens uit eten gaat en of dat niet lastig is? Wat haar ultieme glutenvrije tip is, of ze zich buitengesloten voelt en welk product zij nou echt mist? Kom dan volgende week hier eventjes terug voor deel 2 in het grote glutenvrije interview met deze gezellige dame!

 

Related posts

5 glutenvrije tussendoortjes

Carlijn

Glutenvrije stedentrip in België: Glutenvrij Meetjesland

Carlijn

Carlijn Bröring met Foodless.nl in finale Freelancer of the Year Awards

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer