Blog

Glutenintolerantie en familiedag

Glutenintolerantie en familiedag

Het is weer bijna zover. De jaarlijkse familiedag. Alles wordt uit de kast getrokken voor een gezellige dag met ooms, tantes, neven en nichten. Tel daarbij op alle aanhang en kinderen en je hebt een gezellige boel. Ook dit jaar wordt het – net als alle andere jaren – weer een BBQ. Normaal gesproken is er niks aan de hand, maar er zijn dit jaar twee ‘problemen’; het eerste probleem is mijn neefje van 11 jaar die een lactose-intolerantie heeft en de tweede is mijn dochter die geen gluten mag.

Mijn neefje is oud genoeg om zelf te bekijken wat hij wel of niet mag. Ach, als er maar waterijs is, in plaats van roomijs, dan komt het wel goed.

Maar dan glutenvrij. Dat is een stuk lastiger. Dat gluten in brood en koek zitten, dat is wel bekend. Gelukkig heeft mijn moeder al aangegeven dat er in nog veel meer producten gluten zitten en dat er toch wel meer haken en ogen aan zitten. Ik word gebeld om nog een keer na te vragen wat mijn dochter wel en niet mag eten.

Het vragenvuur barst los:
(…) Niet gemarineerd vlees mag altijd ja, maar dan mag het niet gebakken worden op de BBQ waar andere dingen op hebben gelegen. Maar geen worst, hamburgers of gehakt, want dat kan aangemaakt zijn met bloem of kruiden waar gluten in zitten. Weet je wat: ik neem het zelf wel mee.
(…) Friet is inderdaad glutenvrij, maar dan mag er in de frituurpan niets anders dan friet gebakken zijn.
(…) Een frikandel? Nee dat mag echt niet.
(…) Ja dat is wel sneu ja. Maar er zijn wel glutenvrije frikandellen hoor.
(…) Een raketje kan altijd. Eigenlijk al het “gewone” waterijs wel.
(…) Soep? Tja dat ligt eraan. Hoe wordt de soep gemaakt en wat zit erin? Bouillonblokjes mogen vaak niet, maar sommige merken zijn wel glutenvrij. Hmmm weet je wat? Ik neem het zelf wel mee.
(…) Stokbrood mag inderdaad niet.
(…) Nee hoor, je hoeft het niet speciaal in huis te halen. Ik neem het wel mee.
(…) Snoepjes? Veel snoepjes zijn glutenvrij, maar niet allemaal. Nee, dat is wel lastig ja. Zal ik anders zelf wat meenemen? Nee hoor, geen enkel probleem.

Dus daar gaan we dan, bepakt en bezakt met alle spullen en alle etenswaren voor die dag. Is dat een probleem? Nee echt niet hoor, want ze hebben een springkussen in de tuin staan. Ik zie een kind dat lachend met de andere kinderen speelt, dus mijn dag kan niet meer stuk!

Lysanne

Related posts

De Nationale Gezondheidsbeurs: 100 gratis kaarten!

Carlijn

Wat eet je dan op een dag? Ontdek ‘a Genius day’!

Carlijn

Vrienden met een voedselintolerantie

Stephanie

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer