Recepten

Gluten- en lactosevrije stol

lactosevrije paasstol

Wat hoort er nou meer bij de feestdagen dan een zelfgemaakte stol? Mijn tante maakt elk jaar met kerst van die heerlijke kerststollen met een grote bonk amandelspijs in het midden, en die zijn me toch een partijtje lekker. Dus ik heb het recept maar eens opgevraagd en hem verbouwd tot een gluten- en lactosevrije paasstol. Ik heb het brood wel eerst geproefd dus ik weet wat ik je mee geef hoor! Kan je nou wel tegen lactose? Vervang dan de plantaardige margarine door roomboter, en gebruik ‘normale’ melk.

IMG_1506

Ingrediënten voor 1 grote glutenvrije stol:

  • 500 gr. glutenvrij meel (ik heb Mehl van Schär gebruikt)
  • 8 gr. zout
  • 80 gr. witte basterdsuiker
  • citroenrasp
  • 2 eieren + 1/2 geklopt ei (voor de amandelspijs)
  • 20 gr. gist
  • 150 ml. lactosevrije melk (rijstmelk of Minus L)
  • 100 gr. plantaardige margarine
  • 200 gr. krenten
  • 200 gr. rozijnen
  • Optioneel: 50 gr. sukade en 50 gr. oranjesnippers
  • amandelspijs

Voor de afwerking:

  • 25 gr. plantaardige margarine
  • poedersuiker

Lactosevrije paasstol 2

Bereiding:

Meng de bloem, zout, suiker en citroenrasp in 1 kom en maak een kuiltje in het midden.

Klop in een andere kom de eieren los (hoe luchtiger hoe beter).

Verwarm de melk (totdat deze lauw is) en voeg de gist toe.

Smelt de boter.

Giet de 2 eieren, melk en boter in het kuiltje en meng het deeg (ik begon met een pollepel en eindigde met m’n handen).

Was ondertussen de rozijnen en krenten en laat deze uitlekken.

Zijn de rozijnen en krenten uitgelekt, kneed ze daarna door het deeg en laat een half uurtje staan.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop het halve eitje en giet daarvan de helft door de amandelspijs. Meng dit goed.

Druk het deeg vervolgens uit tot een grote ovale plak, leg de amandelspijs in het midden en vouw het deeg dubbel in de breedte.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Bak de stol onder het midden in de oven gaar in 30 minuten. Verlaag de temperatuur na 20 minuten tot 150 gaden.

Laat de stol afkoelen. Strijk er gesmolten boter over en strooi er gezeefde poedersuiker op.

Nu kan je hem aansnijden en genieten.

Alvast hele fijne feestdagen lieve lezers!

Related posts

Zachte regenboogwortels met rozemarijn

Carlijn

Gluten- en lactosevrij gehaktbrood

Carlijn

Smoothie met aardbeien

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer