Recepten

Echte Duitse aardappelsalade

Duitse aardappelsalade

Mijn oma is een van mijn grote heldinnen in mijn leven. Ze is inmiddels 87 jaar oud en still going strong. Als kind ben ik er talloze keren wezen logeren, soms samen met mijn neefjes, later met mijn zusje toen die geboren was, maar ook heel vaak alleen. We mochten mee met de caravan op vakantie, wat altijd de grootste lol was. Heerlijk op de camping wat rondhobbelen, spelen in de speeltuin en ravotten in het bos, als dat er was.

Mijn oma is trouwens niet Nederlandse van oorsprong, maar half Pruissisch en half Oostenrijks. Zo doende zijn er ook een aantal Duitse en Oostenrijkse recepten de familie binnengeslopen, waarvan ik er inmiddels een paar ken, maar nog veel meer niet meer dan een herinnering zijn. Hoe de strudel wordt gemaakt? Geen idee. Dit is trouwens geen zoete appelstrudel, die je overal kunt krijgen, maar een hartige die wordt gekookt in bouillon en je met bouillon of jus naar binnen werkt met spekjes als vulling. Ook herinner ik me nog de speckbonen met jus, ook daar moet ik het recept nog van zien te ontfutselen. Wat ik wel weet is haar Duitse aardappelsalade, waarvan ik eigenlijk altijd dacht dat die Oostenrijks was. Maar bij deze, als ode aan oma.

Duitse aardappelsalade

Ingrediënten voor vier personen:

 • 1 kg vastkokende aardappels
 • 2 tl gladde mosterd
 • 3 tl suiker
 • 100 ml augurkennat (de sap in het potje)
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 1 friszure appel (elstar is erg geschikt)
 • 4 flinke augurken
 • 1 flinke ui
 • teentje knoflook
 • half bosje bieslook
 • peper en zout
 • tl komijnzaad

Hoe maak je het?

Schil en kook de aardappels gaar. Laat ze uitwasemen en afkoelen in een schaal.

Maak met de staafmixer de dressing van het augurkennat, mosterd, suiker, olie, teentje knoflook, peper, zout en komijn. Giet de dressing op de aardappels.

Het lijkt vrij veel, maar de aardappels nemen vrij veel vocht op. Dit maakt het juist zo lekker. Snijd de appel en augurk in kleine blokjes en doe deze door de salade. Snipper de ui en de bieslook en voeg deze ook toe.

Je kan de salade meteen eten, maar hij wordt lekkerder als je hem nog een tijdje laat staan en alle smaken nog extra in de aardappels kunnen trekken.

Eet smakelijk!

Duitse aardappelsalade

Related posts

Poké bowl met tonijn (glutenvrij)

Carlijn

Glutenvrije oreotaart

Carlijn

Bloemkoolpizza

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer