Blog

Voedselintolerantie en de belastingdienst

Belastingdienst en voedselintolerantie

Ik kreeg hem al in de bus. De brief waarin stond dat ik weer mijn aangifte mag gaan doen. Vanaf 1 maart 2017 moet iedereen in Nederland zijn of haar belastingaangifte over het jaar 2016 gaan doen. Maar wist je ook dat als je op advies van een arts of diëtist een bepaald dieet moet volgen, je dieetkosten kan aftrekken? Dit geldt ook als één van je gezinsleden dit dieet moet volgen.

Maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk? Wanneer kom je in aanmerking voor inhoudingen vanwege je allergie/intolerantie? Wij zochten het voor je uit in ontdekten wat de link is tussen een voedselintolerantie en de belastingdienst.

Je komt in aanmerking als je door een bevoegd arts en/of gecertificeerde diëtist een dieet voorgeschreven krijgt. Is jouw intolerantie vastgesteld in het alternatieve circuit en staat de behandelaar geregistreerd als arts? Dan maak je er ook aanspraak op!

Hoe werkt het?

Je laat je arts of diëtist deze dieetbevestiging invullen. Zo heb je zwart op wit dat je een dieet moet volgen. Op deze dieetbevestiging kan je ook al kijken hoeveel je terugkrijgt voor welk ziektebeeld.

Daarnaast kan je op deze dieetlijst 2016 zien hoe hoog het vaste aftrekbare bedrag is van het afgelopen belastingjaar.

Is dit interessant voor mij?

Voor de een is dit financieel aantrekkelijker dan voor de ander, laten we daar eerlijk in zijn. De belastingdienst het een lijst samengesteld waarop precies staat wat de aftrekbare bedragen zijn per dieet, dit kan oplopen tot wel €3900,-! Wellicht even interessant om te checken wat jij terug kan vragen. Dat lees je terug op de dieetlijst 2016.

Waar moet ik op letten?

Heb je één dieet dan is het redelijk makkelijk en staat er precies aangegeven hoeveel je af kan trekken.

Volg je meerdere diëten dan wordt het een stukje lastiger namelijk. Daar gaan we:

Volg je voor hetzelfde ziektebeeld 2 verschillende diëten en staat het op de dieetlijst niet gecombineerd aangegeven (bij gluten en lactose is dit namelijk gezamenlijk aangegeven) dan mag je de bedragen bij elkaar optellen.

Volg je hetzelfde dieet voor 2 verschillende ziektebeelden dan mag je het bedrag maar 1 keer aftrekken.

Heb je het dieet niet het hele jaar gevolgd (je bent bijvoorbeeld begonnen in december) dan moet je dat verrekenen en heb je geen recht op het gehele bedrag.

Let op het drempelbedrag. Verdien je teveel dan kan het zijn dat je niks terug krijgt.

Weet je nou niet precies hoe dat voor jou zit dan is het verstandig even contact op te nemen met de gratis belastingtelefoon 0800-0543.

Nog even kort maar krachtig:

Je kan dus geld terug krijgen van de belasting omdat je dagelijks leven al een stukje duurder is vanwege je voedselintolerantie/allergie. De volgende dingen heb je daarvoor nodig:

De dieetlijst 2016 die heb je nodig voor de aangifte die je binnenkort gaat doen.

Dieetbevestiging die je in moet laten vullen door je arts of diëtist.

De dieetlijst 2017 geeft aan wat de bedragen zijn voor het komende jaar (dit zijn de bedragen die je bij je aangifte over 2017 weer kan invullen).

Related posts

Start van #decemberglutenvrij

Carlijn

Het glutenvrije leven van Joy Bouwmeester (DEEL 2)

Carlijn

Glutenvrij in London; ontbijten en dineren

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer