Blog

Sluimerlactose

Sluimerlactose

Sluimerlactose, de ongemerkte val waar je gemakkelijk in stapt. Want voor je het weet eet je lactose.

Een paar weken geleden kwam er een meisje van 16 jaar bij mij op het spreekuur vanwege zweethanden, zweetvoeten en sinds kort zweet onder de oksels. Verder waren er geen noemenswaardige klachten. Ze dronk bewust geen melk en ze at geen kaas. Bij haar moeder was ooit een lactose intolerantie vastgesteld en zelf had ze ook de ervaring dat ze niet tegen melk kon. Daarnaast vond ze kaas op brood naar school te vies, in verband met het ‘zweten’ van de kaas in een ongekoelde schooltas.

Toen ik vroeg wat ze dan wel at, vertelde ze dat het heel simpel was: “ ’s Morgens 1 boterham met chocopasta en 6 boterhammen chocopasta mee naar school. En heel soms 1 boterham met hagelslag. Avondeten; aardappels, vlees, groenten. Meer groenten dan aardappels en af en toe vis.”

Toen ik vroeg hoe lang ze met een pot chocopasta deed, zei ze: “1 week.” Ik vroeg of het een grote of een kleine pot was en ze antwoordde: “Een super grote van Nutella.” Haar moeder die naast haar zat corrigeerde haar nog: “Nee het was geen grote pot per week, het was er 1 per 1,5 week.”(!)

Terwijl ik het aanhoorde, leek het mij zinvol om haar een beeld te geven van wat zij dan jaarlijks aan chocopasta at en ik schetste het beeld van het zoete broodbelegschap van Albert Heijn. Dit schap kon voor haar niet onbekend zijn. Ik zei; “Stel je nu eens voor dat je bij 52 weken in het jaar ongeveer tussen de 30 en 40 potten chocoladepasta per jaar zou eten, zou dit ongeveer kloppen denk je?” Ze zei volmondig ja. Toen vroeg ik of ze zich kon voorstellen dat het hele zoetschap in plaats van met jam, pindakaas en hagelslag alleen maar gevuld was met 40 potten Nutella. Ze kon het zich voorstellen. Nog voordat het onderzoek begonnen was, werd het haar duidelijk dat dit toch best veel was. Ik vroeg of ze wist dat er melk zit in Nutella. Ja dat wist ze eigenlijk wel. Aha.. nooit over gedacht om te stoppen met Nutella? Nee.

Ooit geweten dat ham aan elkaar geplakt worden met lactose? Dat geitenkaas ook lactose bevat? Dat gerijpte Hollandse kazen ook lactose bevatten? Dit in tegenstelling tot wat menige kaasboer je weet te vertellen. Ze vertellen namelijk dat er in Hollandse kazen geen lactose meer zit. Onzin, er zit nog steeds lactose in. Veel minder, absoluut, maar je kunt er nog steeds klachten van krijgen. Die “sluimerlactose” die stapelt en stapelt maar en als je er gevoelig voor bent, dan is de sluimerlactose vaak de druppel die de emmer doet blijven overlopen.

Wanneer je bewust lactose wilt weglaten uit de voeding, adviseer ik je de eerste 8 weken helemaal geen lactose en geen producten die van melk gemaakt zijn te gebruiken. Ook geen lactosevrije melk, ook geen lactosevrije kaas. De darm en het slijmvlies komen hierdoor tot rust. Het evenwicht herstelt sneller en beter. Er komt niet steeds, al is het klein een prikkeltje, lactose binnen. Dat betekent etiketten lezen en steeds in je achterhoofd houden: “Komt ’t uit de tiet? Dan mag het niet.”

Wat ik nu bij dat meisje in het onderzoek heb vastgesteld en hoe ik haar van haar zweethanden heb afgeholpen, had niets te maken met lactose. Maar het was wel een aanleiding om eens wat anders op de boterham te eten.

Heel veel succes met het lezen van etiketten en het maken van lekkere lactosevrije gerechten!

Eveline

Related posts

Lancering van mijn kookboek!

Carlijn

Coeliakie en baby’s

Carlijn

Hoe gebruik je glutenvrij meel?

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer