Blog

Plantaardige margarine: ‘waarom ik hier juist WEL voor kies!’

Al jaren staat de wereld rond margarine op z’n kop. Er is een kamp dat vóór margarine stemt en een kamp dat fel tegen is. Margarine zou ongezond, chemisch en daarom slecht zijn. Maar als je tien keer aan mij vraagt of plantaardige margarine gezonder voor mij is dan roomboter, zeg ik ook tien keer ‘JA’.

Laten we beginnen bij het begin; ik eet plantaardige margarine. Met trots. Haha. Zoals je vast al weet mag ik geen melk en daarmee dus ook geen roomboter. Toen ik op mijn 19e de diagnose lactose-intolerantie (wat nu koemelk-allergie blijkt te zijn) kreeg stortte mijn wereld heel eventjes in. Ik mocht namelijk niks meer en moest alles vervangen.

Klinkt heftig misschien – dat was het toen ook echt! – maar ik vond het fijn dat ik twee dingen niet hoefde te wisselen; mijn ‘boter’ en mijn mayonaise. Dit is dan ook meteen het verschil tussen roomboter er margarine: ik eet margarine dus omdat dit gemaakt is van plantaardige ingrediënten en niet van melk(producten). Nu wil het geval zo zijn dat we vroeger thuis ook al een plantaardige ‘boter’ gebruikte! We aten namelijk altijd Becel light. Waarom? Ik heb geen idee. Dat vonden we lekker denk ik.

Nu weet ik dat er veel discussie is over margarine; het zou een chemisch goedje zijn dat erg slecht voor je gezondheid is. Dat klopt niet. Bovendien is het voor mensen zoals ik ook juist een uitkomst! In samenwerking met Becel zoom ik daarom in op de wereld van margarine.

“ik eet plantaardige margarine. Met trots.”

Waarom zou je plantaardige margarine eten?

Iedereen heeft zijn eigen redenen om plantaardig te eten. Zo kan je bewust gekozen hebben voor een vegan lifestyle en daarmee de voorkeur geven aan niks dierlijks vanwege het milieu of dierenleed. De ander kiest voor margarine, omdat het door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen, aangezien het plantaardige oliën bevat met de nodige onverzadigde vetten. Voor personen met een melkallergie en/of lactose-intolerantie, zoals ik, biedt het natuurlijk ook een oplossing.

Waar wordt margarine van gemaakt?

Margarine wordt gemaakt met plantaardige olie wat verkregen wordt uit lijnzaad, koolzaad en zonnebloemzaden. Margarine was al bijna helemaal plantaardig. Sommige margarines bevatten alleen nog melkbestanddelen en vitamine D3 dat uit dierlijke bronnen verkregen wordt. Tegenwoordig zijn de meeste margarines van Becel wel 100% plantaardig, doordat vitamine D afkomstig is van een niet-dierlijke bron en de melkbestanddelen zijn verwijderd.

Is plantaardige margarine gezond?

Zoals ik net al zei is er een hoop gaande in de wereld van plantaardige margarine. Er zijn namelijk twee kampen; degene die vóór margarine zijn en een kamp dat er fel op tegen is. En wat vind ik ervan? Ik kies bewust voor margarine voor mijn gezondheid. Heb je een koemelkallergie of mag je geen lactose? Dan is een plantaardige margarine echt top omdat het geen (bestandsdelen van) melk bevat en je het daarom met een gerust hart kan eten. Toch het idee van boter zonder dat je lichaam gaat demonstreren. Daarnaast bevat roomboter meer calorieën en verzadigde vetten dan plantaardige alternatieven.

“het feit dat er GEEN melk in zit is het allergrootste voordeel als je het mij vraagt”

Maar ook voor mensen zonder allergie, heeft margarine voordelen. De plantaardige oliën waarvan margarine gemaakt wordt bevatten namelijk van nature vitamine E en bevatten de essentiële vetten Omega 3 en 6. Dit zijn onverzadigde vetten waarvan bekend is dat het goed is voor het behoud van een gezond cholesterolgehalte in je bloed. Naast dat margarine vitamine E bevat, wordt het verrijkt met vitamine D en vitamine A.

Margarine bevat dus verschillende goede voedingstoffen, maar het feit dat er GEEN melk in zit is het allergrootste voordeel als je het mij vraagt! Geen dikke buikpijn meer, wel de smaak van boter op mijn – glutenvrije – boterham.

Ik eet dus margarine – en geniet er van – omdat mijn lijf en ik (soms lijken we wel twee andere personen) er goed op gaan. Daarnaast vind ik de smaak erg fijn! Vooral die nieuwe van Becel met kokos en amandelolie.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related posts

De glutenvrije terugblik op 2016 (deel 2)

Carlijn

Het glutenvrije leven van Monique de Groot (deel 2)

Carlijn

Zwangerschapsupdate #7: van hoog naar laag

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer