Recepten

Lactosevrije Panna Cotta

Lactosevrije panna cotta

Met de kerstboom, die eindelijk op mag, komt ook het verzinnen van kerstdiners. Dat is nog helemaal niet zo makkelijk voor gasten met een voedselallergie. (Lees hier een paar handige tips)
Zelf ben ik dol op het verzinnen van originele recepten en ik zie mijn gluten-intolerantie dan ook alleen maar als een éxtra uitdaging. In deze donkere dagen voor kerst vul ik mijn dagen graag met het mijmeren over extravagante 6 gangen diners. Ik pluis er mijn favoriete kookboeken op na en ik struin winkels af op zoek naar mooie tafeldecoraties. Maar ik ben dan ook een typische foodie, (niet lachen!)

Omdat voor sommige mensen de stress van een kerstdiner al meer dan genoeg is. Deel ik een panna cotta dessert dat geschikt is voor bijna iedereen. Deze prachtige panna cotta’s gemaakt van lychees en amandelmelk zijn lactosevrij, glutenvrij én suikervrij. Daarnaast zijn ze eenvoudig te maken én je kunt ze al een dag van te voren klaarzetten. Dat scheelt weer in de kerststress.

Misschien had ik mijzelf eerst even moeten voorstellen. (oeps)! Ik ben Emmelou van het glutenvrije blog Bakers and Fakers. Dit is mijn allereerste gastblog voor het leuke Foodless. (Tof! of niet dan!?) Ik heb Carlijn leren kennen in de Coeliakiemaand, maar was ver daarvoor al een fervent bezoeker van Foodless. Omdat ik niet tegen gluten kan en wél van taartjes hou! (LOVELOVELOVE) bak ik erg veel van mijn lekkernijen helemaal zelf. Die recepten deel ik ook op mijn blog Bakers and Fakers. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem vooral een kijkje.

Terug naar de panna cotta. Lychees. Met de feestdagen zie je ze echt overal. Deze rode vreemd uitziende vruchten worden ook wel eens de Chinese aardbei genoemd, mij doen ze vooral denken aan vreemde buitenaardse egeltjes. Ze zijn natuurlijk al heel erg lekker van zichzelf, maar we wagen ons toch aan een panna cotta.

Normaal maak je zo’n panna cotta van veel room, suiker en gelatine. Ik bedacht een vegan, glutenvrij en lactosevrij alternatief, omdat lychees en amandelmelk al van zichzelf voor een zoete toon zorgen, is suiker totaal overbodig. Dat maakt dit kersttoetje ook nog eens belachelijk gezond. Qua decoratie kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Ik serveer mijn panna cotta op wat zelfgemaakte bosvruchten compote, garneren doe ik met wat nougatine, voor een extra bite. Je kunt ze ook versieren met wat eetbare lavendel, niet te veel! Of serveer ze met een gekonfijt sinaasappelschijfje (niet meer suikervrij). Alles kan! Alles mag! The sky is the limit!

De lactosevrije panna cotta’s zijn wat mij betreft een prachtige afsluiter van een grandioos lactosevrij kerstdiner.

Lactosevrije panna cotta

Ingrediënten:

  • 200 ml Amandelmelk
bio
  • citroentje (sap & zest)
  • 
1tl agavesiroop
  • 8 lychees
  • agar agar (poedervorm van Lima 1 zakje)
  • het merg van een verse vanillepeul

Benodigdheden:

  • Siliconen ijsklontjes vormen (2 stuks, ongeveer 16 a 20 mini panna cotta’s)
  • kokosolie voor het invetten van de vormpjes

Aanwijzingen:

Pel de lychees en hak ze fijn en klein. Kook alle ingrediënten zachtjes in de amandelmelk en voeg de agar agar poeder toe (1 zakje van lima).
 Blijven roeren! Laat zachtjes doorkoken, ongeveer 5 minuten. Zet het vuur uit en blijf roeren. Schenk het mengsel dan voorzichtig in mooie vormpjes. Ijsblokjesvormpjes werken heel goed, maar kleine bakjes of schaaltjes kunnen natuurlijk ook. Vet ze van te voren wel even in met een beetje kokosolie, dan gaan ze er straks ook weer makkelijk uit.
Nu laat je ze opstijven in de koelkast. Je kunt ze dus gemakkelijk al een dag van te voren maken. Is dat niet handig?

Als jullie het leuk vinden!? dan kom ik vaker even langs op Foodless.
Voor nu wens ik jullie heel veel plezier met deze heerlijke panna cotta’s!

Liefs,

Emmelou

Related posts

Glutenvrije chocolade muffins

Joëlle

Gerookte zalmrolletjes met lactosevrije roomkaas

Carlijn

Glutenvrij broodje met gerookte kip

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer