Blog

4 tips om tijdens de feestdagen om te gaan met familieleden en hun voedselintoleranties

intoleranties en feestdagen

De feestdagen zijn de mooiste, gezelligste en warmste tijd van het jaar. Een maand (hele maand december vind ik het ten slotte feest waarin er vooral veel gegeten wordt. Hartstikke leuk natuurlijk maar als je een voedselintolerantie hebt kan het best een pittige en soms lastige tijd zijn omdat je nog beter moet opletten. Ik heb ondertussen al vele lactosevrije feestdagen meegemaakt en ook al een aantal gluten- en lactosevrije feestdagen. Bij mij in de familie ben ik een van de weinige met een voedselintolerantie (gelukkig binnen het gezin niet dus ‘thuis’ kan ik altijd eten) en dus bemoei ik me elk jaar met het eten! Is namelijk wel zo handig. Ik weet dat ik niet ziek word en er komt eten op tafel (vooral lekker eten, want daar gaat het om natuurlijk). Ik blij, zij blij, iedereen blij.

Maar stel nou dat jouw vriend, vriendin, moeder, vader, broer, zus, oom, tante, schoonfamilie of wie dan ook een voedselintolerantie blijkt te hebben, hoe kan je daar dan het beste mee omgaan tijdens de feestdagen?

Ik heb 4 tips voor jou (en voor jouw omgeving) om te zorgen dat jij en de mensen met een intolerantie zorgeloze feestdagen hebt! Deel dit bericht met degene waar jij de feestdagen mee door gaat brengen.

1. Stel vragen zodat ze niet ziek worden.

Zijn ze allergisch voor tarwe of intolerant voor gluten? Waar zit dat dan in? Mag je geen noten of mag je ook geen pinda’s? Je mag ons (de mensen met een intolerantie) het hemd van het lijf vragen. Alleen maar tof om te zien dat je zo geïnteresseerd bent. Vraag ons naar de ingrediënten die we niet mogen, wat de intolerantie eigenlijk inhoud, hoe jij ervoor kan zorgen dat zij niet ziek worden en of het betekent dat producten elkaar ook niet aan mogen raken (glutenvrij brood kan bijvoorbeeld niet in hetzelfde mandje als ‘normaal’ brood). Vraag alles wat je te binnen schiet!

2. Als je je niet op je gemakt voelt om voor ons te koken (i.v.m kruisbesmetting) dan is dat oké.

Als er een ding is waar mensen met een intolerantie goed in zijn is voor onszelf zorgen. Het is alleen maar vervelend als jij dingen moet doen die je helemaal niet wil doen omdat je bang bent dat wij er ziek van worden. We helpen je graag! Laat het gewoon van tevoren eventjes weten dan doen we mee boodschappen, duiken we met jou de keuken in of nemen we ons eigen eten mee.

3. Iets simpels kan het verschil maken.

Wanneer mijn vrienden en vriendinnen extra moeite gedaan hebben om te zorgen dat ik ook wat kan eten dan word ik daar zo vrolijk van! Iets simpels zoals een apart dessert, koekje of drankje. Alleen het ‘Oh, maar dit is volledig glutenvrij, dus dat mag je prima hebben’ maakt het dat je je normaal voelt en lekker kan opgaan in de gezelligheid rondom de feestdagen.

4. De feestdagen kunnen voor mensen met een intolerantie de lastigste dagen van het jaar zijn.

Bij vele feestdagen (Pasen, Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw) wordt er veel gegeten. Denk je aan Pasen dan denk je automatisch aan chocolade en brunchen. Denk je aan Sinterklaas komen de kruidnoten en speculaas tevoorschijn. Met Kerst genieten mensen van kerstkransjes en kerststollen en eindigen ze het jaar met oliebollen en appelflappen. Het water loopt me al in de mond maar ik mag het niet. Pech gehad dus! Voor mij is dit ondertussen geen enkel probleem meer maar als je net de diagnose hebt gekregen en nog volop in de ontdekkingsfase zit kunnen de feestdagen wel als lastig worden ervaren. Heb jij net een diagnose gehad dan zeg ik: Kop op! Het komt wel goed. Er zijn genoeg recepten te vinden voor lekkere gerechten die je wel mag hebben! Ken jij iemand die net een diagnose heeft gehad? Verras ze dan, stel vragen, steun ze en vergeet niet te genieten!

Fijne feestdagen!

Related posts

(D)wars van intoleranties

Soraya

Vrienden met een voedselintolerantie

Stephanie

Lancering van mijn kookboek!

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer