Omdat december al een feestmaand is maken we er bij Foodless.nl een nog leuker glutenvrij feestje van door mee te doen met de #decemberglutenvrij adventskalender. Een buslading bloggers staat voor je klaar en posten de hele maand december elke dag een blog met daarin de hashtag #decemberglutenvrij. Je kan je glutenvrije geluk niet op. Gisteren was het de beurt aan Dayenne’s Food Blog en vandaag mag ik het ‘vakje’ openen. Leuk he?!
Wie ik ben? Dat zal ik je vertellen! Ik ben Carlijn, eigenaar van The Food Club (het 100% glutenvrije restaurant van Nederland) en ervaringsdeskundige als het op overleven met 2 voedselintoleranties aankomt. Met Foodless.nl ben ik hard op weg om jouw allergievrije leventje gewoon een stukje makkelijker te maken. Met recepten, reviews en tips & tricks ben je hier aan het goede adres. Kijk vooral ook ff rond op de site, like Foodless op Facebook, volg Carlijn op Instagram of pin lekker mee op Pinterest.
Genoeg over mij, over de decemberglutenvrij actie, het is tijd voor een recept! Daar gaat ie:
Of het nou december is of ergens halverwege het jaar, ontbijten blijft belangrijk! Als je glutenvrij moet eten, lactosevrij moet ontbijten of als je een ander dieet volgt waardoor het ontbijt lastig wordt heb ik de oplossing voor je! Een ontbijtje met haver en blauwe bessen. Leuk om te maken en super lekker! Nu kan ik me voorstellen dat je bij haver al een scheef hoofd trekt ‘die gore havermoutpap hoef ik niet’. Dat snap ik. Maar dit ontbijt met haver is geen pap, het lijkt eerder op een taart. Ja, je leest het goed. TAART. En zeg nou zelf, wie wil er nou geen taart bij het ontbijt? En laten we er vanaf nu dan mee beginnen.. de decembermaand vliegt zo voorbij! Daarom moet je genieten! Ieder moment van de dag.
Ingrediënten:
- 200 gr. haver (als je glutenvrij moet eten zorg dan dat het gecertificeerd glutenvrij is!)
- 8 gr. bakpoeder
- 1/2 tl. zout
- 1/2 tl. nootmuskaat
- citroenrasp van 1 citroen
- 30 gr. boter (moet je lactosevrij eten kan je dit vervangen voor plantaardige margarine)
- 400 ml. rijstmelk
- 15 gr. kokosbloesemsuiker (of honing, of normale suiker. Wat jij wilt!)
- 1 groot ei
- 250 gr. bevroren blauwe bessen
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden. Vet een vierkante ovenschaal in!
Pak er 2 kommen bij. Meng in de ene kom de haver, bakpoeder, zout, nootmuskaat en citroenrasp. Smelt ondertussen de boter en meng in de tweede kom de melk, suiker, ei en boter door elkaar.
Vervolgens giet je beide mengsels bij elkaar (kijk even welke kom het grootst is en kies ervoor om daar de boel door elkaar te roeren).
Pak de ovenschaal erbij, giet de helft van het mengsel in de schaal. Schep vervolgens alle blauwe bessen er overheen en giet als laatste de rest van het mengsel erbij.
Zet het in de oven voor 35-45 minuten tot het een gouden/licht bruine kleur krijgt langs de randjes.
Laat wat afkoelen.
Je kan er nu al een stukje van eten en bewaar de rest in de koelkast dan heb je nog een lekker ontbijtje voor een paar dagen!
Fijne dag en geniet ervan.
Liefs,
Carlijn
P.s. ik mag je alvast vertellen dat Laurien van Laurienis.com morgen een decemberglutenvrij-blog zal posten!