Blog

Hoe gebruik je glutenvrij meel?

glutenvrij meel

Heb jij Coeliakie en vind je het leuk om te bakken? Zou je dan ook niet wat duidelijkheid willen hebben in de wereld van glutenvrij meel?

Als je net te horen hebt gekregen dat je glutenvrij moet eten staat er heel wat op je te wachten. Één onderdeel daarvan is de wereld van glutenvrij meel want daar zijn wat trucjes voor. Laat ik je daar nou een handje bij gaan helpen met deze handige lijst met glutenvrije meel! Want met welk glutenvrij meel kan je bloem het beste vervangen? Voor meel en andere glutenvrije producten kun je terecht bij winkels zoals Holland & Barrett. 

Het is wel even belangrijk dat je hier goed op let. Gebruik je het verkeerde meel dan kan je baksel zomaar mislukken. Glutenvrij bakken is vaak al eventjes wennen maar laten we er dan voor zorgen dat het je gewoon goed af gaat met de juiste glutenvrije producten.

De glutenvrije melen en bindmiddelen zijn in te delen in 3 categorieën: licht, medium en zwaar meel.

Als je kijkt naar de lichte glutenvrije melen kan je ze het beste vergelijken met verdikkingsmiddelen. Hieronder de vallen de volgende soorten: zoete rijstmeel (ook wel ketanmeel genoemd), witte rijstmeel, tapioca zetmeel, maiszetmeel, aardappelzetmeel en arrowroot.

De categorie medium melen kan je vergelijken met de – voorheen doodnormale – bloem. Vervangers hiervoor zijn: sorghummeel, glutenvrije havermeel, en fijne bruine rijstmeel. Rijstmeel zijn wat kleverig (tenzij je genoeg vezels en zetmeel toevoegt).

Zware melen bevatten vaak wat meer proteïnen en zijn vergelijkbaar met volkoren meel. Je krijgt hetzelfde effect met bakken. Gebruik hier de volgende vervangers: boekweit, quinoameel, gierst, maismeel, notenmeel, kokosmeel en meel van peulvruchten.

Naast deze melen heb je ook nog verschillende bindmiddelen die je helpen je brood/gebak/koekjes te binden. Hieronder valt agar-agar, xanthaangom, guargom Johannesbroodpitmeel en guarpitmeel.

Tip: Zorg ervoor dat de producten die je gebruikt gecertificeerd glutenvrij zijn anders kan het mis gaan en dat wil je natuurlijk niet!

Bij het vervangen kan je het beste de 1 op 1 verhouding aanhouden, dat wil zeggen dat 250 gr bloem vervangen kan worden door 250 gr glutenvrije bloem (of mix)!

Wil je bloem vervangen voor een glutenvrije variant dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende combinatie:

  • 120 gr. of 1 cup sorghumbloem of havermeel
  • 190 gr. of 1 cup aardappelzetmeel (GEEN aardappelmeel)
  • 30gr. – 50 gr. amandelmeel of ander notenmeel
  • 1 tl. xanthaamgom of guargom
Zelfrijzend bakmeel kan je bijvoorbeeld vervangen voor de volgende mix:
  • 1 cup van bovenstaande mix
  • 1,5 tl. bakpoeder
  • 0,5 tl. zout
Nu is het tijd om te bakken vind je niet? Welke combinatie gebruik jij altijd? Laat jouw combinatie in de reacties achter en wie weet posten we die hier wel!

Related posts

Gaat Verkade glutenvrij?

Carlijn

Glutenvrij meel en het prijskaartje

Lysanne

Intolerant in een restaurant | Reactie op Voedselallergie drijft chefkoks tot waanzin

Laura

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer