Blog

Handige glutenvrije gewoontes

Handige glutenvrije gewoontes

In de keuken blijf ik tegen kleine dingen aanlopen. Er zijn telkens weer nieuwe kleine dingetjes die ik tegenkom die te maken hebben met coeliakie. Het mooie is, dat voor kleine dingen, vaak een kleine oplossing te vinden is. Ik zal er eens een paar noemen (en ik heb ze echt niet allemaal zelf bedacht hoor).

Een van de eerste dingen die ik zocht waren kleine potjes voor boter en beleg. Vaak ga je ergens heen waar je niet zeker weet of er glutenvrij gegeten kan worden. Niet elk broodbeleg blijft lekker als je de boterham van te voren al smeert, bijvoorbeeld vruchtenhagel. De meeste potjes die ik vond waren toch nog te groot. Uiteindelijk vond mijn zus ze op een avond waar heel veel plastic bakjes verkocht werden: 4 minipotjes met bijpassend dekseltje.

We aten voorheen best een keer een visstickje. Dat werd met coeliakie minder. De supermarkt in de buurt verkocht ze niet en bij de supermarkt 10 kilometer viel je achterover van de prijs. De oplossing bleek iets simpeler. In de super kun je blokken kabeljauw (of andere witvis) kopen. Je snijdt een blok in drie plakken en je paneert hem zelf (recept komt binnenkort online). Het paneren doen wij meestal gewoon met glutenvrije cornflakes die we even kapot knijpen in een plastic zakjes. Dan de vis door een ei en door de cornflakes, dan in de oven of in de koekenpan. Gegarandeerd dat er gesmikkeld wordt.

Het vinden van jus was ook moeilijk. Het smelten van boter vind ik veel te vet, zeker voor een peuter. Uiteindelijk heb ik een pak glutenvrije jus gekocht. Deze moet je in een pannetje met water koken. Omdat onze kleine meid echt maar weinig jus gebruikt was het altijd zo’n gedoe voor een beetje jus. En daarna ging meer dan de helft ging de vuilnisbak in. Mijn slimme oplossing is dat ik voortaan anderhalf portie jus maak. Alles wat we niet nodig hebben, giet ik over in ijsblokzakjes en deze vries ik in. Elke keer ontdooien we een blokje in de magnetron. Eventueel nog een klein beetje water erbij en klaar.

Zo kan ik ook nog vertellen over broodtrommels met opdruk die je zelf kunt ontwerpen. Handig, want ze heeft een supercoole broodtrommel met haar naam erop en in kleine letters eronder: glutenvrij. We hebben naamstickers en stickers met de tekst: Ik mag geen gluten. We zetten op alle ontbijtspullen een kruis staan als ze het niet mag en haar voorletter op de pakken staan die ze wel mag. En natuurlijk proberen we zoveel mogelijk glutenvrije producten te kopen, meestal uit het “gewone”  assortiment van de winkel. Je moet het jezelf vooral gemakkelijk maken.

Fotocredits: Crafts Unleashed

Related posts

Leven met Coeliakie: van een platte buik naar zwangerschapsbroek

Carlijn

Start van #decemberglutenvrij

Carlijn

Glutenvrije verjaardag

Lysanne

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer