Blog

Glutenvrije verjaardag

Glutenvrije verjaardag

Vorig jaar rond deze tijd begonnen de eerste tekenen zich te vertonen. Spugen, diarree, slap, bleek, gillen van pijn en alle andere symptomen die op ons pad kwamen. Er volgde een onzekere periode van huisartsen, de osteopaat, de chiropractor, de eerste hulp en tenslotte de kinderarts. Verschillende diagnoses kwamen voorbij. Het zijn de kiezen, de uitwerking van de laatste vaccinatie en zo via buikgriep en de ziekte van Pfeiffer naar de definitieve diagnose coeliakie.

Dit jaar tellen we de dagen af tot de 2e glutenvrije verjaardag. Het moet een groot feest worden. Een feest met allerlei lekkere dingen te eten, te snoepen en te smullen. Ons meisje doet het super goed en dat mag gevierd worden. Ik ga zelf glutenvrije taarten bakken, drie stuks.

De taart

Al weken van te voren ben ik aan het bedenken hoe de taart eruit moet komen te zien. Ik ga hem zelf bakken. In mijn dromen is het de meest fantastische kindertaart die ooit iemand gemaakt heeft. Het wordt een zelfgemaakte slagroomtaart met chocoladekrullen aan de buitenkant. Met van binnen banketbakkersroom of jam. Ik zie hem al helemaal voor me.

De realiteit

Het wordt tijd om het boodschappenbriefje te maken. Ik zoek de verschillende recepten terug op internet en in mijn kookboeken. Een lange lijst van recepten wordt bekeken, vergeleken en zorgvuldig weggestreept van de mogelijkheden. Het afsmeren van de taart is mijn grootste dilemma. Met slagroom? Met botercrème? Met slagroom met klop fix erin? Hoe krijg je het er netjes op? Moet ik nog snel een paletmes gaan kopen?

Na lang wikken en wegen gooi ik mijn plan overboord. Manlief geeft een knipoog en een schouderklopje. “Maak het jezelf niet zo moeilijk schat!”. Oké, misschien is dit iets te hoog gegrepen voor deze amateurbakker. Het wordt een taart van cakebeslag (uit een pakje) met daarin appel en framboos.

Verjaardagstaart een

Drie taarten bakken op één dag. Dat is best een uitdaging. Na goed te hebben nagedacht over een handige volgorde ga ik aan de slag. Eerst naar de supermarkt en hup aan de slag. Als eerste de chocoladetaart in de vorm van een vlinder. Roeren, mixen, invetten en de oven in. Hij komt iets te nat uit de oven, dus ik verleng de baktijd wat. Kleine scheurtjes in de bovenkant worden grote kraters. Snel uit de oven met die taart. Tijdens het afkoelen zakt de taart een heel eind in.

Verjaardagstaart twee

Nu naar de cheesecake. Zelf houd ik helemaal niet van roomkaas en monchou, maar manlief is dol op cheesecake. Dus speciaal voor hem zet ik me over mijn gruwel voor kaas heen. De bodem is van dadels en cashewnoten. Die moeten in de keukenmachine gemalen worden. Aangezien ik geen keukenmachine heb, doe ik ze in de blender. Eerst gaat dat prima. De noten en de dadels worden snel fijngemalen. Alleen door de plakkerigheid van de dadels slaat de machine vast. Een aantal nieuwe pogingen geven hetzelfde resultaat. Dan maar een iets grovere bodem. Bodem maken, monchou vermengen met vanille, kaneel en slagroom. Netjes over de bodem verdelen en de koelkast mag het verdere werk doen.

Verjaardagstaart drie

Als laatste over naar de taart met appel en framboos. Het beslag maken is in een wip gebeurd. Dan appels schillen en snijden en door de frambozen heen. Laagje cakebeslag, laagje fruit, laagje cake en bovenop nog wat fruit. Na de baktijd voelt de taart nog niet gaar aan. Ik stel de tijd nog wat langer in. Als de tweede baktijd voorbij is, is de taart nog niet mooi bruin aan de bovenkant. Ik zet de temperatuur iets hoger en kijk na 2 minuten. Oh nee, de fruitstukjes zijn pikzwart. Ik heb hem echt maar 2 minuutjes erin gehad. Voorzichtig probeer ik zoveel mogelijk zwarte stukjes eraf te halen.

Aan het eind van de dag ben ik niet echt blij. Dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt. Ik vloek, tier en ben boos op mezelf, omdat er bij alle taarten iets fout gegaan is en het niet lijkt op de voorstelling die ik me ervan gemaakt had. Manlief lacht en geeft een dikke knuffel.

De verjaardag

Dan is het zover. De jarige zit in d’r nieuwe jurk te spelen met haar nieuwe vliegtuig. De taarten zijn vanmorgen versiert, de koffie pruttelt en het eerste bezoek staat voor de deur. Iedereen smult van al het lekkerst en het regent complimenten dat ik de taarten zelf gebakken heb en dan ook nog allemaal glutenvrij. Het zonnetje schijnt, de wijn smaakt goed en de jarige geniet!

Related posts

Glutenvrij jaaroverzicht 2017

Carlijn

Het jaar van Foodless

Carlijn

Het enge (glutenvrije) sinterklaasfeest

Lysanne

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer