De herfst is begonnen en dat merk je aan alles! De winterjassen komen tevoorschijn, de truien gaan aan, halloween ligt voor de deur, de pepernoten liggen in de winkel, de kerstversiering hangt er al en de supermarkten gooien de pompoenen in de aanbieding. Als ik aan herfst denk dan denk ik automatisch aan gluten- en lactosevrije pompoensoep, stoofperen en andere stoofschotels die de meest heerlijke geuren afgeven.
Ik ben op zoek gegaan naar recepten van pompoensoep en heb besloten uiteindelijk mijn eigen versie ervan te maken (met een beetje hulp van Jamie). Deze heerlijke pompoensoep is glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en kan ook sojavrij zijn.
Ingrediënten:
- 1 pompoen
- 2 grote appels
- Korianderzaad
- 4 teentjes knoflook
- 250 ml groentebouillon
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- 2 takjes verse rozemarijn
- 750 ml groente bouillon
- 150 ml Alpro soja cuisine (mag je geen soja gebruik dan Rice Cuisine)
- Cayennepeper
- Paprikapoeder
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de pompoen doormidden en schraap de pitten eruit. Hak vervolgens de pompoen in stukken en leg deze op een bakplaat (ik heb er wel even een bakpapiertje onder gedaan).
Schil de appels, snijd deze in stukken en leg dit ook op de bakplaat of in de ovenschaal.
Pak de tenen knoflook en voeg toe aan de pompoen en appel. Leg er ook wat fijngehakte rozemarijn bij, voeg het korianderzaad, verse peper en wat zout toe. Giet er een scheut olijfolie overheen, hussel alles nog even door elkaar.
Zet de schaal of plaat 45 minuten in de oven.
Pak de pompoenpitten erbij en meng met een scheutje olijfolie, cayennepeper, paprikapoeder, peper en zout. Heb je meerdere bakplaten dan kan je de pitten nu op de bakplaat leggen om ze daarna 10 tot 15 minuten in de oven te doen. Anders doe je ze in de oven als je de pompoen eruit gehaald hebt. Laat de pitten even afkoelen.
Maak een paar minuten voor het einde van de oventijd de bouillon klaar. Pak je blender/staafmixer erbij, schep alles over in de blender. Let wel op dat je het schilletje van de knoflooktenen verwijderd. Giet de bouillon erbij en meng alles tot een romig geheel. Giet over in een grote soeppan, breng hem nog op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra bouillon.
Giet de Alpro soja cuisine erbij en laat de soep nog even pruttelen.
Garneer de soep met de geroosterde pompoenpitten en een scheutje verse Alpro soja cuisine.
Deze soep is ook ontzettend makkelijk in te vriezen (ik haalde er maar liefst 3 liter uit).
Eet smakelijk!