Recepten

Gluten- en lactosevrije citroen polentacake

Citroen polentacake

Dit weekend had ik zin in cake of taart of iets in die richting. Daarnaast wilde ik graag wat ingrediënten uit mijn kast gebruiken (lees: polenta/maïsgriesmeel) om weer wat ruimte te creëren. Om inspiratie op te doen ging ik even door mijn instagramtijdlijn scrollen en zag ik foto’s van Glutenfreefi, een toffe chick met fijne glutenvrije recepten. Ik kwam daar deze citroen polentacake tegen en was gelijk verkocht. Ik wist nog niet eens hoe het smaakte maar ik wist dat ik er zin in had! Ik heb er zelf wel een gluten- en lactosevrije versie van gemaakt.

Het mooiste van een glutenvrije cake bakken is dat ik hem vaak prima vind smaken maar dat mijn vrienden (lees: mensen ZONDER glutenallergie) daar toch een andere mening over hebben. Deze cake vonden ook zij zeer goed en luchtig smaken, dus ik durf met een gerust hart te zeggen dat het een lekkere cake is.

Citroen polentacake

Ingrediënten voor de cake:

  • 200 gr. witte basterdsuiker
  • 200 gr. ongezouten plantenmargarine op kamer temperatuur
  • 100 gr. polenta/maïsgriesmeel
  • 100 gr. glutenvrij meel (Ik heb Mehl gebruikt van Schär)
  • 100 gr. amandelmeel
  • 1 zakje bakpoeder (Dr. Oetker)
  • 3 grote eieren
  • Rasp van 2 grote citroenen

Ingrediënten voor de siroop:

  • Sap van 2 citroenen
  • 125 gr. poedersuiker

Citroen polentacake

Bereiding:

Bedek de onderkant van een springvorm met bakpapier en vet hem goed in (dit kan prima met plantenmargarine). Zet de oven aan en laat hem voorverwarmen op 180 C.

Gooi de boter en suiker bij elkaar in een kom en mix tot het goed gemengd is. Ik raad je aan om hier een handmixer voor te gebruiken tenzij je graag een gespierde arm wilt, dan is het mixen met een garde een prima oplossing.

Pak een andere kom en meng daarin het maïsgriesmeel, amandelmeel, glutenvrije meel en de bakpoeder. Als dit goed gemengd is kan je 1/3 van deze mix bij de boter en suiker doen, gooi daarna gelijk 1 ei erbij en mix het tot het weer een geheel is. Doe er vervolgens weer wat meel in, met 1 ei en roer tot het goed gemengd is. Nu kan je het laatste beetje meel er aan toevoegen in combinatie met het laatste ei. Blijf continue mixen. Nu de mix klaar is kan je de citroenrasp en nog doorheen mixen.

Schep het mengsel in de springvorm en zet de taart in de oven voor ongeveer 35 minuten. LET OP! Als je een heteluchtoven hebt hou hem dan vanaf 25 minuten goed in de gaten. Gebruik een satéprikker om te kijken of de taart goed is. Komt deze schoon uit de cake dan kan je hem uit de oven halen.

Op het moment dat de randjes van de cake een beetje loslaten van de springvorm is de cake klaar!

Citroen polentacake

Nu is het tijd om de siroop te maken. Pak een pannetje met een dikke bodem en doe daar de citroensap en poedersuiker in. Blijven roeren tot de poedersuiker is opgelost en de siroop begint te koken. Giet de siroop over de taart (je zou eventueel een vork of satéprikkers kunnen gebruiken om wat gaatjes te prikken waar de siroop dan in loopt). Laat het geheel afkoelen, verwijder de cake van de bakvorm en eet smakelijk!

Related posts

Stoofperen in port

Carlijn

Glutenvrije ‘oreo’ cake

Carlijn

Vegan mango & limoen taart

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer