Blog

Het glutenvrije leven van Joy Bouwmeester (DEEL 2)

Joy Bouwmeester

Vorige week heb je kunnen lezen hoe de leukste fitgirl van Nederland erachter kwam dat ze Coeliakie had. Heb je dat nog niet gelezen, check de vorige Joy Bouwmeester blog dan even hier. Vandaag gaan we verder en vragen we haar hoe haar omgeving eigenlijk met haar Coeliakie omgaat, wat het leukste is aan glutenvrij leven en welke producten zij stiekem glutenvrij zou willen zien?

Hoe gaat je omgeving met Coeliakie om?

Het blijft altijd een uitdaging! Dat is absoluut niet omdat mijn omgeving niet mee wil helpen, maar ik weet er natuurlijk net even iets meer vanaf dan zij, ik ben nou eenmaal de glutenexpert in de familie. Mijn oma vergeet het sowieso. Die biedt me nog steeds met alle liefde een stuk taart aan en dan zeg ik ‘Oma, zullen we het niet doen?’. Dan krijg je even een vreemde blik en zegt ze: ‘Huh? Hoezo niet?’. Haar even helpen herinneren dat ik er ziek van word is de uitkomst. Daar zit het gewoon nog niet in, en dat is ook helemaal niet erg!

Etiketten en speciale kastjes

Mijn moeder doet heel erg haar best maar stuurt bijvoorbeeld voor het kerstdiner van alles de ingrediënten nog eventjes door zodat ik het zelf nog kan checken. Als er ergens als eerste ingrediënt maltodextrine op de lijst staat bijvoorbeeld, dan neem ik het toch minder snel. Mijn schoonfamilie doet ook heel erg hun best, dat is ook super lief! Bij mijn schoonmoeder hebben ze een speciaal kastje met glutenvrije producten en mijn schoonvader doet ook enorm zijn best! Toch houd ik voor mijn eigen veiligheid een oogje in het zeil en als ik het niet vertrouw, zorg ik dat ik zelf kook of neem ik iets ‘veiligs’ mee, vaak ook om anderen de zorgen op voorhand te ontnemen.

Mijn omgeving gaat er dus vet goed mee om! Zo fijn. Laurens eet dan wel gewoon gluten maar als hij bier heeft gedronken weet hij ook dat zoenen er even niet in zit. Als hij net een broodje op heeft wordt het een kusje op de wang in plaats van op mijn mond. Mijn beste vriendinnetje doet ook zo enorm d’r best; als ze ergens een glutenvrij recept ziet zegt ze gelijk: ‘Ja… dit gaan we maken!’.

Heeft je familie het eigenlijk ook?

Mijn moeder en zusje zijn getest en die hebben het niet. Het komt waarschijnlijk van mijn vader, die had ook altijd last van zijn buik. Ik ben erg benieuwd hoe dat later gaat als ik zelf kinderen krijg. Aan de ene kant hoop je natuurlijk dat ze niet dezelfde uitdaging krijgen (in de vorm van Coeliakie), maar aan de andere kant zou het het glutenvrije leven wel makkelijker maken; soms mis ik gewoon even een buddy op dit gebied.

Ochtendroutine

Meestal ben ik degene die het eerst op staat, om half 6 ga ik namelijk mijn bed uit. Dan heb ik even een momentje voor mezelf zodat ik kan opstarten. Maar laatst was Laurens eerder vroeg op, had ;ie de glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg voor me meegenomen! Dat zag ik ’s ochtends naast mijn laptop liggen. Zo schattig, toen smolt ik wel echt even. Hij doet wel echt z’n best. Net als iedereen eigenlijk.

Wat is je ultieme glutenvrije tip?

Wat dus ik echt lekker vind en wat toevallig van nature glutenvrij is: vlees! Een glutenvrij product waar ik ook gek op ben zijn de baguettes van Schnitzer. Die lange stokbroden, de witte en de bruine. Die zijn zo nice! Bij de EkoPlaza heb je een rode linzen pasta die ook top is en ook nog fantastische voedingswaarden heeft voor een glutenvrij product.

Joy Bouwmeester

Onderweg en vakanties

Als ik op vakantie ga of weet dat ik een tijdje onderweg ben, zorg ik altijd dat ik iets te eten meeneem, glutenvrije eiwitrepen bijvoorbeeld. Dan weet ik in ieder geval zeker dat ik geen honger hoef te lijden. Ik ben namelijk echt niet de gezelligste als ik honger heb, wie wel? Zo was ik laatst onderweg van Dubai naar Amsterdam en had ik geen glutenvrije maaltijd aan boord. Ik reken vaak op het worst case scenario, dus zorgde ik dat ik genoeg voer bij me had. Een ander zou zijn neus misschien ophalen voor een pak kalkoenfilet en een zak wortels uit de mini-supermarkt bij het appartement in Dubai, maar ik was dolgelukkig en had geen honger meer.

Ik heb trouwens een iets grotere eetlust dan Laurens. Thuis is dat geen probleem, maar op vakantie is dat nog wel eens lastig. In het buitenland ga je altijd buiten de deur eten en daarmee ook minder vaak. Als glutenvrij persoon kun je niet altijd even ergens snacks of taart eten, en vakanties zijn daarmee, in tegenstelling tot waarschijnlijk veel andere mensen, mijn meest pure periodes qua voeding! Mijn voedingspatroon bestaat dan voornamelijk uit groenten, vis, vlees en fruit. Italië is wat dat betreft ook fantastisch op het glutenvrije vlak. Zo veel verse, lokale producten: heerlijk!

Als je één product mag kiezen dat nu niet glutenvrij is maar dat je wel graag terug ziet… wat is dat? 

Suikerbrood. Van dat Friese, fluffy suikerbrood met grote klonten. Dat zou ik zo graag willen! Of zo’n mega grote, kleffe krentenbol. Ze maken het wel glutenvrij na, maar het is niet te hakken. En echte stroopwafels, want die namaak zijn ook niet lekker. Of… toch ook een goede pizzabodem die in de buurt komt van een ‘normale’ pizzabodem. En toen ik nog gluten at hadden ze bij V&D van die hele grote panini’s Awesome waren die. Dat mis ik ook. Een simpel belegd broodje dat ik ergens onderweg kan halen mis ik ook wel een beetje. Soms wil je gewoon wat meer dan een bakje groentesticks of een pak rijstwafels 😉 In Engeland doen ze dat trouwens veel beter, daar zo veel veilige opties! Zowat iedere to-go shop heeft wel iets kant-en-klaars. Het zou zo fijn zijn als Nederland dat ook zou hebben. Hoewel ik emigratie ook geen vervelende oplossing zou vinden..

Wat zou je eten als je één dag weer gluten zou kunnen eten?

Ha! M’n last supper wordt sowieso iets mét gluten. Kom maar door hoor! Maar spuit me daarna wel gelijk plat, zodat ik geen pijn voel. Ik denk dat ik heel simpel zo’n zelfmaak-pizza van de Albert Heijn zou maken, en dan met duizend verschillende toppings. Verse buffelmozzarella, lekkere pesto.. maar vooral het idee van een fluffy bodem en gewoon weer in je pizza kunnen bíjten in plaats van dat ‘ie OF verkruimelt en op je bord uit elkaar valt OF dat het zo stug is dat je het niet voor je plezier doet. Ja, geef mij dat maar! Superlief dat al die productenten glutenvrije vervangers maken, maar het is het allemaal nèt niet. Maar, ik moet toegeven, die Schnitzer broodjes en Mehrkorn van Schär.. man, die zijn gewoon goed! Ze worden wel beter hoor. De Oaties van Verkade die smaken bijvoorbeeld ook gewoon goed, net als koekjes van vroeger!

Wat mis je het meeste aan het leven met gluten?

Eigenlijk gewoon het feit dat je niet op hoeft te letten wat je eet en dat je met vertrouwen kunt eten. Dat je je geen zorgen hoeft te maken of je ziek wordt of niet. Dat je niet altijd een plan B hoeft te hebben.

Wat vind je het allerleukste van glutenvrij eten?

Experimenteren in de keuken! Ik ben gaan onderzoeken wat voeding allemaal met je lichaam kan doen, super interessant. Ik zoek ook nog steeds en leer ook nog steeds dingen over gluten.

Vond jij dit een leuk interview? Heb jij echt de beste tip voor de volgende serie? Laat het me dan weten wie ik moet interviewen!

Related posts

De glutenvrije terugblik op 2016 (deel 2)

Carlijn

Start van #decemberglutenvrij

Carlijn

11 dingen die je NIET moet zeggen tegen iemand met Coeliakie

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer