Recepten

Glutenvrije en lactosevrije bokkenpootjes

Bokkenpootjes vielen voor mij in de categorie ‘dat zou ik nog wel eens willen eten’. Want glutenvrije bokkenpootjes die ook nog melkvrij zijn, zijn niet zomaar te vinden! Met de meeste taarten en koekjes denk ik dat automatisch ‘oh.. dan doe ik het zelf wel even’. Maar voordat je bokkenpootjes klaar zijn duurt het wel even. Het afkoelen van de koekjes is hetgeen wat het langste duurt! Ik ben niet zo’n enorm geduldig persoon dus ja.. je snapt dat het dan af en toe frustrerend kan zijn.

 

Ik heb de bokkenpootjes een paar weken geleden gemaakt voor in de zaak. De eerste batch was wat groot uitgevallen. Het waren bokkepoten in plaats van pootjes. Haha. Uiteraard vonden onze gasten dat totaal niet erg. Daar kan ik me dan ook wel weer in vinden.

Mocht je nou een keer iets anders willen dan bokkenpootjes maar er dan gewoon één grote plak van zodat je een soort bokkenpootjestaart van maakt! Leuk voor de feestdagen 🙂

Glutenvrije en lactosevrije bokkepootjes

  • 400 g eiwit
  • 450 g kristalsuiker
  • 2 snufjes zout
  • 350 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker
  • 2 stokjes vanillestokjes
  • 80 g rijstbloem
  • 6 el geschaafde amandelen

De crème

  • 150 g boter of margarine (op kamertemperatuur)
  • 150 g poedersuiker
  • scheutje vanille aroma

Chocoladelaag

  • 150 g pure chocolade

De koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Klop het eiwit met suiker en zout op.
  3. Meng het amandelmeel met poedersuiker.
  4. Spatel het amandelmeel en poedersuiker rustig door het opgeklopte eiwit heen.
  5. Schraap de vanillestokjes leeg boven de rijstmeel en roer goed. Zeef vervolgens boven het eiwitmengsel en spatel het er rustig doorheen.
  6. Doe het eiwitmengsel in een spuitzak.
  7. Spuit – op een met bakpapier beklede bakplaat – het eiwitmengsel in streepjes. Zo groot worden je koekjes ook, het hangt er dus helemaal vanaf hoe groot je het gat in de spuitzak knipt!
  8. Leg amandelschaafsel op de bokkenpootjes.
  9. Bak ze 15 minuten af in de oven.
  10. Laat de bokkenpootjes afkoelen! Anders breken ze als je ze van de bakplaat wilt halen.

Crème

  1. Meng de poedersuiker, vanille aroma en boter met elkaar en zorg dat het een glad geheel is. Het makkelijkst is als de crème echt zacht is. Dat spuit makkelijker.
  2. Doe de botercrème in een spuitzak. Knip een klein puntje van de zak zodat je een klein spuitmondje hebt.
  3. Als de bokkenpootjes afgekoeld zijn spuit je op de helft van de koekjes de botercrème. Leg er een ander koekje bovenop.

Chocolade laag

  1. Smelt de chocolade au-bain-marie (of in de magnetron).
  2. Dip de uiteinde van de bokkenpootjes om de beurt in de chocolade en leg op bakpapier om af te koelen.

Related posts

Glutenvrije kersenwraps

Carlijn

Glutenvrije en lactosevrije appeltaart

Carlijn

Geroosterde kikkererwten (glutenvrij)

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer