Blog

10 tips bij glutenvrij eten!

Het zal je maar gebeuren; je hoort dat je glutenvrij moet gaan eten. Maar hoe dan? Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Wat is er lekker en wat niet? Ik geef je 10 tips om glutenvrij te eten!

1. Haal adem! Het komt wel goed.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik hoorde dat ik geen gluten meer mocht. Dat is echt wel even slikken. Maar geloof me. Het komt goed. Je mag even janken, schreeuwen. Het is oké! (link naar ‘deze is voor jou’)

2. Sop de keuken uit!

Op het moment dat je glutenvrij moet eten dan mag je ontzettend veel producten niet meer. Om gelijk goed te beginnen duik je met een sopje en een lege krat de keuken in. Haal alles uit je keukenkastjes en check het op gluten. Wil je exact weten waar je op moet letten check dan dit lijstje even.

3. Ontdek je favoriete glutenvrije brood

Op het gebied van brood zijn er een aantal mogelijkheden. De hoeveelheid mogelijkheden hangt af van de regio waarin je woont. Maar jouw supermarkt heeft altijd wel een voorraadje Schär producten. Probeer de Mini baguettes als je een pistoletje wilt, eet de Meisterbäckers Mehrkorn boterhammen voor een sandwich of pak de Pain Campagnard voor een goed vullende boterham!

4. Experimenteer met bakken

Was je altijd dol op taarten bakken en vraag jij je nu af hoe je dat glutenvrij moet doen? Dan gaat het heel eventjes duren voordat je het onder de knie hebt. Het zijn namelijk de gluten die normaal gesproken je taartdeeg bij elkaar houden. Dus wil je glutenvrij bakken gebruik dan altijd een mix van meel met een gom erin. Schär mix C is hier een goed voorbeeld van.

5. Leer verpakkingen lezen

Een van de dingen die je nu altijd – en straks gaat dat automatisch – moet gaan doen is het lezen van de verpakkingen! Check elke verpakking op gluten en op sporen van. Want ook die wil je zo veel mogelijk vermijden. Bij sommige supermarkten staat het heel relaxt met icoontjes aangegeven, bij de ander moet je er even iets meer induiken.

6. Zorg voor 1 veilige glutenvrije plek

Als je Coeliakie hebt dan moet je 24/7 opletten. Uit eten gaan, verjaardagen, borrels, lunchen op kantoor, zoenen in de kroeg. Overal kunnen gluten op de loer liggen. Het is dan fijn als je één plek hebt waar je gewoon niet hoeft op te letten. Gewoon even glutenvrij kunnen ontspannen. In mijn geval is dat ons huis. Wij hebben bijna nooit gluten in huis (op biertjes na) en ik weet dat ik hier zonder zorgen kan eten. Dat ga je echt nodig hebben dus het is enorm aan te raden!

7. Vertel het je omgeving

Het is belangrijk dat je aan je vrienden, familie, collega’s, klasgenoten vertelt dat je geen gluten meer mag! Met traktaties kunnen anderen er rekening mee houden. Ja, het kan zijn dat ze je bellen of je zelf wat eten mee wilt nemen maar dan denken ze in ieder geval wel aan je! De mensen die om je geven willen ook echt niet dat je ziek wordt. Wees open en eerlijk en vertel wat het met je doet. Dan kan je ook echt wel steun verwachten. Schär schreef er een artikel over.

8. Duik het internet op!

Er zijn zat leuke bloggers en influencers die ook geen gluten mogen die je kan volgen voor je dagelijkse glutenvrije inspiratie. Je bent niet alleen in deze wereld! Ontdek bijvoorbeeld de avonturen van mijn vriendinnetje en mede Coeliakielijer Joy Bouwmeester, duik de blog op van Emmelou Green of volg Monique de Groot!

9. Plan je tripjes naar het buitenland ietsje zorgvuldiger!

Glutenvrij op vakantie is echt prima te doen. Wist je namelijk dat er veel landen zijn waar glutenvrije opties echt stukken beter geregeld zijn dan in Nederland? Zo vind je zelfs in de kleinste dorpjes in Italië een glutenvrije bakkerij, kan je in Australië helemaal je geluk niet op, is in Amerika glutenvrij echt een normaal iets en kan je voor weekendjes weg uitstekend naar Londen, Parijs, Stockholm en Kopenhagen!

10. Ontdek je favoriete ‘veilige’ restaurants!

Niet elk restaurant heeft een veilige glutenvrije keuze, maar wist je dat er ook een paar 100% glutenvrije zaken in Nederland zijn? Ontdek The Food Club in Utrecht waar je fantastisch kan ontbijten, lunchen, borrelen én dineren! Ga naar de Ontmoeting in Nijmegen en eet smakelijke tapas. Of ga naar La Vinã Experience, waar de eigenaresse ook geen gluten en melk mag! Dankzij de GlutenfreeRoads van Schär weet je precies waar je zorgeloos glutenvrij terecht kunt.

Ik zoek nog veel meer tips! Heb ik iets over het hoofd gezien en denk jij.. ik heb de beste tip voor dit lijstje? Reageer dan onder deze blog, op Facebook of Instagram en wie weet lees jij je tip hier terug!

Deze lijst is mede mogelijk gemaakt door Schär!

Related posts

Help, er komt iemand met een glutenintolerantie bij mij eten!

Carlijn

Glutenvrij op vakantie: handige lijstjes!

Carlijn

Coeliakie en vakanties

gastblogger

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer