Blog

Vroege glutenvrije Sinterklaas

Glutenvrije Sinterklaas

Ik ben in de war en ik ben niet de enige als ik Facebook moet geloven. Het is eind september, stralend weer, de zon schijnt de temperaturen zijn hoog en dus ben ik opzoek naar mijn zomerjurkje die ik al achter in mijn kast gegooid had. Vervolgens loop ik op slippertjes met blote benen de Albert Heijn in voor een aantal snacks die ik onder het genot van een flesje wijn en met goede vrienden in het park ga nuttigen. Maar waar loop ik als eerste tegen aan? Pepernoten, taaitaaipoppen, chocoladeletters en amandelspijsrepen, Huh? Het is toch zomer of nouja nazomer, zoals dat zo mooi genoemd wordt.

Verward liep ik de Albert Heijn uit. Ligt het aan mij of lagen de pepernoten vorig jaar toch echt later in de winkel? Elk jaar heb ik het idee dat supermarkten eerder op het sinterklaasfestijn inspelen of ligt het aan de warme nazomer waardoor ik in de war ben. Naast mijzelf zie ik ook op Facebook veel vrienden hun ongenoegen uiten over de pepernoten die al in de winkels liggen. Na nog een weekje van het mooie weer genieten, is deze week de herfst toch echt begonnen en is het assortiment sinterklaasartikelen in menig supermarkt alweer met de helft uitgebreid.

Glutenvrije sinterklaas lekkernijen

Maar hoe zit het met de glutenvrije producten? Zijn de leveranciers van deze producten ook zo vroeg met het introduceren van de kruidnoten, speculaaspoppen en al het andere wat er gemaakt wordt. Ik ging op onderzoek uit en vergeleek ook meteen even de voedingswaarde van de glutenvrije kruidnoten met de reguliere variant.

In de Albert Heijn kon ik de glutenvrije kruidnoten nog niet vinden maar op Appie.nl heb ik ze wel gevonden. Zoals voor alle glutenvrije producten geldt, geldt ook voor de kruidnoten dat het aanbod online een stuk groter is dan in de winkels. Vooralsnog heb ik alleen glutenvrije kruidnoten gevonden bij EkoPlaza en bij het Stoepje, de bakker op de markt. De producten die ik online tegen gekomen ben zijn de kruidnoten van Conzena, verkrijgbaar bij de Albert Heijn, kruidnoten en afbak kruidnoten van ‘I Am glutenfree’, roomboter kruidnootjes van Heja en kruidnoten van het merk Le Poole. Gekeken naar de voedingswaarde verschelen de Kcal niet veel van de kruidnoten van Bolletje. De ingrediëntenlijst verschilt echter wel. In de glutenvrije kruidnoten zitten uiteraard geen tarwe of andere melen. De glutenvrije kruidnoten bestaan in de meeste gevallen hoofdzakelijk uit maïszetmeel, daarnaast bevatten de glutenvrije kruidnoten vaak meer ingrediënten dan de kruidnoten van Bolletje.

Ik verwacht dat het aanbod van de glutenvrije kruidnoten de aankomende weken in de supermarkten zullen toenemen. Net zoals het assortiment van de reguliere producten zich uitbreidt. Voor nu rest mij dus nog te zeggen, ‘Eat your heart out’ nu het kan. Vanaf januari moeten we weer een halfjaartje wachten op de (glutenvrije) kruidnoten.

Eet smakelijk!

Related posts

Zwangerschapsupdate #5: Happy New Year!

Carlijn

De grote glutenvrije biertest!

Carlijn

Het glutenvrije leven van Monique de Groot (deel 1)

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer