Blog

Glutenvrije stedentrip in België: Glutenvrij Meetjesland

In Meetjesland (België) weten ze tegenwoordig maar al te goed hoe je omgaat met Coeliakie. Ze hebben zelfs een speciaal project in het leven geroepen; Glutenvrij Meetjesland.

Weekendjes weg blijven altijd spannend en zelfs toen ik de uitnodiging kreeg om een nachtje in België te vertoeven vond ik het toch een tikje eng. Gelukkig hoefde ik nergens bang voor te zijn en hebben we echt een topweekendje gehad!

Glutenvrij Meetjesland is een project van Toerisme Meetjesland en betreft het gebied tussen Gent en Brugge. Daar vallen allemaal steden onder waaronder Eeklo; de stad waar wij gegeten hebben.

Zoals elk weekendje weg staat bij ons eten zeer hoog in het vaandel. Als je dan naar een gebied mag waar een speciaal glutenvrij project in het leven is geroepen snap je dat we eigenlijk maar één doel hadden: eten! En dat hebben we gedaan! Hihi.

Glutenvrij lunchen in Eeklo

Zaterdagochtend 17 juni vertrokken wij richting Eeklo. Een stad in Meetjesland die op een kleine 200 kilometer rijden van Utrecht ligt. Het was prachtig weer, en we hadden er zin in! Om 12.00 kwamen we aan bij de B&B en vertrokken we te voet richting Café Leffe waar een tafeltje op ons stond te wachten!

Hier werden wij zeer vriendelijk ontvangen door de eigenaar! Enorm gastvrij en toen ik ook maar iets zei over gluten was niks een probleem. Hij had een aparte kaart, gaf het door aan de kok en wist echt waar hij het over had! Wat een verademing zeg! Ik kon gewoon rustig eten. Ik kon niet kiezen en had al een hele tijd geen carpaccio op dus ik heb dat besteld. Het werd geserveerd met een lekker glutenvrij bolletje (dat kom je niet zo vaak tegen dus ik vond het de moeite waard om dit even te melden!). Jeroen mag wel gluten dus hij had een stoofpotje (die geur was echt hemels) met wat Vlaamsche frieten. Zonder Coeliakie kan je er dus ook goed eten.

Na een zeer smakelijke carpaccio besloten wij even in te checken bij de B&B (daar later meer over) om vervolgens de auto te pakken richting onze wandelroute. ’s ochtends hadden we het weerbericht bekeken en zo mooi zou het niet worden. Op de planning stond maar 23 graden. Maar goed dat we zomerse kleren aan deden want tegen de middag aan was het in Eeklo rustig 28 graden. Oftewel: bloedheet natuurlijk. Haha.

We hadden een wandeling uitgestippeld alleen besloten we lekker door het bos te wandelen want daar was de schaduw. Zo fijn!

Na de wandeling was het tijd voor een (in Jeroen z’n geval) biertje op de Drongengoedhoeve. Er was nog een tafeltje vrij in de schaduw dus we besloten daar maar even te vertoeven. Prachtige omgeving, lekker bosrijk!

Museum of pop

Ik had je al verteld dat Belgen gastvrij zijn. Dat werd alleen nog maar meer bevestigd toen wij naar het Museum of Pop gingen. We hadden geen flauw idee wat we konden verwachten maar man man! Wat een fantastische ervaring.

Jan & Bernadette deden voor ons de deur open, van een pand waarvan wij dachten dat dat het museum was maar het was hun huis! Twee mensen met een passie voor muziek en liefde voor elkaar. In de vroegere fabriek (ja, serieus zij hebben het tofste huis in heel Eeklo) heeft hij zijn hele verzameling ondergebracht. Met een biertje en een spa rood werden wij van harte welkom gegeten en werden er eerst even een uur gezellige gesprekken gevoerd op het balkon!

Jan is muziekliefhebber en dat merk je zodra hij begint met vertellen. Hij heeft de Muziekclub N9 en daar onder andere de gehele programmering voor gedaan. Bij die programmering horen natuurlijk originele platen, cd’s, originele posters, toegangskaarten, pamfletten, instrumenten en nog veel meer. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zoveel passie heeft voor iets! Prachtig om te zien.

Het huis waar zij in wonen is ook echt bijzonder. Waar wij dachten dat we naar een Museum of Pop gingen kregen we een hele rondleiding in hun hele Art Nouveau huis. Alles is nog in de originele staat, prachtig onderhouden en ingericht met meubels uit de jaren 50 en 60. Alleen dat huis al is de moeite waard!

Na 2 uur stonden wij weer buiten en waren onze verwachtingen echt enorm overtroffen. Wat een fantastische mensen. Als je een keer in Eeklo bent is een afspraak hier maken echt een aanrader!

Stadhuis van Raverschoot

Natuurlijk hadden wij ondertussen alweer honger gekregen en stond er om 19.30 een tafel voor ons klaar bij het Stadhuis van Raverschoot. Het klinkt al chique toch? Er was gereserveerd en bij het uitdelen van de menu’s kreeg ik ook gelijk de allergenenkaarten. En wat bleek? Ik kon bijna alles van de kaart eten! Ik was in shock!

Wij besloten vooraf te genieten van wat oesters en als hoofdgerecht een steak tartaar te nemen. Lekker eensgezind maar onze smaken komen redelijk overeen. We kregen als aperitief nog een beetje quinoa met gerookte zalm en dille en een glutenvrij broodje van het huis. Super lief (en lekker!).

Na het broodje en de oesters was het tijd voor het hoofdgerecht. Twee borden met Steak Tartaar kwamen onze kant op. Met een rauwe eidooier eroverheen hebben we ontzettend lekker zitten eten. Wat een feestmaal zeg. Er werd mij ook verzekerd dat de friet apart gebakken was, dat is standaard (“Want anders kan het natuurlijk niet”, werd mij verteld! WOW!)

Het gesprek met de eigenaresse kwam op het initiatief Glutenvrij Meetjesland. Waarom is dat eigenlijk zo ineens opgekomen? Nu blijkt de directeur van de stichting zelf Coeliakie te hebben! (HOE HANDIG?). Vervelend voor hem natuurlijk maar wel heel fijn voor de toeristen met Coeliakie. Alle deelnemende restaurants hebben training gehad en zijn heel goed op de hoogte wat Coeliakie is. Top toch?

(Zie onderaan deze blog nog meer foto’s van het eten bij Stadhuis van Raverschoot)

B&B Schaepsgerwe

Na het diner (een dessert kregen we echt niet meer weg) zijn we lekker teruggegaan naar B&B de Schaepsgerwe waar Rita de boel runt. Daar besloten we een filmpje te kijken (ik heb nog niet eens de helft gezien of ik was al in slaap gevallen) omdat we moe waren.

De volgende ochtend werden we verrast met zelfgebakken glutenvrij brood (ja, ook een aantal B&B’s doen mee) in een machine die alleen voor glutenvrij brood wordt gebruikt. We kregen ook een glutenvrij chocoladecroissantje, een koffiebroodje en een schaaltje met fruit uit de tuin. Met nog een spiegeletje op een stukje brood hadden wij gelijk genoeg voor de lunch. Wat een feestontbijt.

Glutenvrij Meetjesland

Het was me wat, Glutenvrij Meetjesland. Een glutenvrij walhalla waar mensen die je eten serveren weten wat Coeliakie is. Ik voelde me echt heel erg op m’n gemak en we hebben een heerlijke dag en nacht gehad!

Wil jij ook even een weekendje weg en je absoluut geen zorgen maken over je dieet? Dan is Meetjesland de aanrader!

BewarenBewaren

Related posts

Start van #decemberglutenvrij

Carlijn

Hoe gebruik je glutenvrij meel?

Carlijn

5 glutenvrije tussendoortjes

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer