Recepten

Glutenvrije pretzels

Normaal gesproken zijn er met Kerst (of in ieder geval in de maand ervoor overal Duitse Kerstmarkten. Van die knusse houten huisjes/kraampjes, overal de geur van gluhwein en vers gebakken pretzels. Gek eigenlijk dat het nu zo ver van ons vandaan lijkt te zijn. Aan de andere kant… die dikke Duitse pretzels waren altijd al een ver van m’n bed show door de gluten.

Nu is het dus helemaal tijd om zelf aan de slag te gaan en kerstversiering in huis aan te brengen de pretzels zelf te gaan maken! Want helaas hangt niemand de slingers voor je op, je zou dat toch echt zelf moeten doen.

Glutenvrije pretzels

 • 1 fles glutenvrij bier (bij voorkeur pils)
 • 1 zakje gist
 • 30 g plantenmargarine/boter
 • 30 g basterdsuiker
 • 1,5 tl zout
 • 500 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel
 • 120 g baking soda
 • 1 eidooier
 • water
 • grof zeezout
 1. Giet het bier in een sauspan en verhit tot 45 graden. Haal de pan van het vuur en roer het gist er doorheen tot het opgelost is. 
 2. Meng de boter, suiker, zout, gistmengsel en 375 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel tot het een geheel is. Voeg rustig aan nog meer bloem toe tot het een zacht deeg wordt. (Het mag plakken).
 3. Leg wat bloem op het aanrecht (of op een plank, aan jou de keuze) en kneed daar het deeg op. Laat het een uurtje staan in een ingevette kom.
 4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Geef een stomp in het deeg (dit zorgt ervoor dat de overtollige lucht eruit gaat). Leg het deeg op een met meel bestrooid blad en verdeel in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit in een lange sliert en draai een pretzel (pak de uiteinden van de sliert, maak een cirkel en zorg dat de slierten om elkaar heen gedraaid worden en leg de uiteinden op de sliert. Druk de eindjes aan zodat ze blijven zitten).
 5. Breng in een pan water met bakingsoda aan de kook. Kook de pretzels 30 seconden en laat ze uitlekken op keukenpapier.
 6. Klop in een ander kommetje het eigeel met 1 eetlepel water los. Smeer dit over de pretzels vlak voordat ze de oven in gaan. Strooi er grof zeezout overheen en bak in 10-12 minuten af. Laat ze afkoelen op een rooster.

Related posts

Chocolade crispies met gepofte quinoa

Carlijn

Scheermessen van de grill met bacon

Carlijn

Blauwe bessencake met limoencrème (melkvrij!)

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer