Stel je een zomerse dag in Limburg voor met een heerlijk stukje kersenvlaai. Zo’n echt weet je wel? Mijn opa en oma – die in Limburg woonden – hadden vroeger met verjaardagen altijd echte Limburgse vlaai. Laat ik dat nou echt zo mega lekker vinden! Tijd om een glutenvrije variant te maken die ook nog eens melkvrij is. Mag je wel melk of boter? Dan gebruik je in dezelfde hoeveelheden normale melk en normale boter.
Nu ik met verlof ben zou je denken dat ik natuurlijk tijd zat heb om te bakken.. is technisch gezien ook zo maar het eind van de zwangerschap gaat – uiteraard – bij mij ook niet helemaal over rozen. Ah well.. ik kom er wel. Het eind is in zicht gelukkig.
Maar goed een kersenvlaai dus. Zo’n echte met ruitjespatroon. Nu weet ik dat er van die rollers zijn die zo’n prachtig ruitjes patroon kunnen maken in je deeg alleen kon ik er zo 1-2-3 geen vinden. Dus dan maar met de hand een ruitjespatroon snijden. Ik moet zeggen, het is zeker niet de mooiste taart die ik ook gemaakt heb… wat zeg ik? Hij ziet er eigenlijk niet uit. Maar de smaak is zoals een echte kersenvlaai hoort te zijn en dat wint toch echt. Als ik ooit een vlaairoller tegenkom dan koop ik die gelijk, want die zijn dus wel degelijk erg handig.
Dit recept voor glutenvrije vlaai is eigenlijk geschikt voor elk soort vlaaifruit. Je kan het ook nog zelf maken maar ik heb gewoon mijn favoriet gepakt. Wees vooral niet bang om er een ander soort vlaaifruit in te doen!
Heb jij deze vlaai gemaakt? Tag me dan even als je hem op Instagram post! Vind ik leuk!
Glutenvrije kersenvlaai
- 300 g glutenvrije bloem
- snuf zout
- 3 g xanthaangom
- 10 g instant gist
- 25 g plantaardige margarine
- 20 g olijfolie
- 150 ml rijstmelk
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1 el glutenvrij paneermeel
- 1,5 blik vlaaifruit
- Doe de melk in een steelpannetje en maak deze lauwwarm. LET OP! Gist vind het niet leuk als de melk te heet is dus als jij je vinger er nog prima in kan steken is de melk lauw genoeg.
- Voeg de gist bij de melk en zet even aan de kant.
- Pak een bakvorm en gooi onderin een snufje zout. Zeef de glutenvrije bloem erboven samen met de xanthaangom.
- Maak een kuiltje in het midden en doe daar de margarine, suiker, olie en eidooier bij.
- Pak vervolgens de melk met gist – als het goed is, is er wat gebeurd met de gist – en giet deze erbij.
- Kneed – met de hand of een deeghaak – tot een glad deeg. Ik begon met de deeghaak en eindigde met mijn handen.
- Doe een licht vochtige theedoek over de kom en zet op een warme plek. Laat nu de gist een half uur zijn werk doen! Je merkt dat het zometeen lekker fluffy is.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Ik doe altijd de boven- en onderwarmte in combinatie met hete lucht.
- Kneed het deeg opnieuw en rol 2/3e van het deeg uit.
- Vet een taartvorm in. Ik heb mijn quiche vorm hiervoor gebruikt.
- Bedek de bodem met het deeg en maak een opstaande rand van ongeveer 2 centimeter.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi er een klein handje glutenvrij paneermeel op.
- Schep de vlaaivulling in de taart. Ik heb bewust gekozen voor 1,5 blik omdat ik het anders zo weinig vind. Je mag uiteraard ook meer doen, minder adviseer ik toch echt niet.
- Pak het overige deeg en rol dit uit. Maak nu de bovenkant van de taart. Een vlaairoller is hier echt het handigst voor. Heb je die niet snij dan voorzichtig stukjes verticaal in zodat het lijkt alsof je smalle lego-blokjes uit moet snijden.
- Trek voorzichtig het deeg uit elkaar en leg het op de taart.
- Bak de taart af in 25-35 minuten en laat even afkoelen op een rek voordat je hem aansnijd!