Het is bijna Kerst en ik heb er echt onwijs zin in! Dit vind ik dus de leukste tijd van het jaar én het liefst heb ik de kerstboom vanaf begin november al in huis maar daar zijn ze hier thuis niet helemaal mee eens.
Jullie weten al dat het de laatste tijd niet de meest vrolijke tijd in ons leven is maar ik kijk ZO uit naar Kerst dat ik daardoor wel zin heb in de komende maand. Ik vind het zo leuk en fijn om dan samen te zijn met onze familie!
Jeroen en ik hebben besloten de zaak dicht te gooien tussen Kerst en Oud en Nieuw en mijn broertje is de hele Kerst in Nederland (hij woont in het buitenland)! Nu al zin in om hem weer te zien en gezellig samen te zijn die dagen. Want dat hoort – gelukkig – bij ons wel tot de tradities. Net als gourmetten. Dat vind ik ook zo fantastisch. Je buik helemaal vol eten. Ik eet voor twee dus dan mag het toch? Grapje.
Dat gaan wij dus op Tweede Kerstdag doen en dat met 15 man! Heerlijk! En iedereen neemt waarschijnlijk wat mee. Ik denk dat ik voor het dessert ga en dat kan soms best een uitdaging zijn. Nu blijft het natuurlijk familie dus je begrijpt dat er twee mensen met coeliakie zijn, vijf mogen geen lactose/koemelk en de vier kinderen mogen uiteraard geen alcohol. Maar toch heb ik zin in Tiramisu. Alleen de gluten in de lange vingers mogen niet, de melk in de slagroom niet en nu ik zwanger ben is ook de alcohol uit den boze! Maar toch besloot ik een glutenvrije, melkvrije én alcoholvrije tiramisu te maken. En als we toch bezig zijn maak ik ‘m gelijk vegan.
Eigenlijk is het dan geen tiramisu meer natuurlijk maar goed. Het lijkt erop, smaakt enigszins hetzelfde en blijft heel erg lekker!
Dit recept voor glutenvrije en lactosevrije tiramisu is echt verrassend lekker en mega makkelijk te maken en goed voor te bereiden. Het belangrijkste is dat je de kokosmelk in de koelkast bewaard en dat deze er minstens 1 nachtje in heeft gestaan!
Glutenvrije en vegan tiramisu: Kerstklassieker met een twist!
- 1 pakjes glutenvrije wafels
- 1 kopje koffie
- 2 blikken full fat kokosmelk (die de hele nacht in de koelkast hebben gestaan)
- scheutje honing (of ahornsiroop)
- cacao
- poedersuiker
- 8 mooie glazen/schaaltjes
- Zet twee kopjes koffie en laat deze afkoelen.
- Maak de blikken (of pakken) kokosmelk open en haal alleen het ‘harde’ gedeelte eruit! Let op dat je ze NIET schud. Bewaar het overige vocht wel. Schep het harde gedeelte in een beslagkom. Bewaar de blikken, het vocht heb je misschien nog nodig!
- Schenk een klein scheutje honing in de beslagkom. Pak de handmixer erbij en begin te kloppen. Merk je nou dat het niet fluffy wordt doe er dan een theelepeltje vocht bij tot het wel romig wordt!
- Pak de 8 glazen waarin je de tiramisu wilt serveren.
- Giet de koffie in een schaal. Halveer de wafels en dip de wafels in de koffie. Je mag ze omdraaien zodat de wafels lekker doorweekt worden.
- Leg de wafels onderin de glazen. Vind je ze niet vochtig genoeg giet er dan gewoon nog een theelepeltje koffie overheen.
- Schep de kokosslagroom voorzichtig over de wafels heen. Verdeel gelijkmatig.
- Strooi de cacao over de kokosslagroom en garneer eventueel met wat kruimels van de wafels.
- Zet in de koelkast om op te stijven of eet direct op! Eet smakelijk!