Recepten

Gluten- en lactosevrije focaccia

gluten- en lactosevrije focaccia

Zo’n zonnige dag als deze vraagt toch om een heerlijk wijntje met wat tapas en een focaccia? En een gluten- en lactosevrije focaccia is eigenlijk niet in de winkel te krijgen dus maken we het toch gewoon zelf? Het originele recept komt oorspronkelijk van de BBC en is gebruikt in ‘The Great British Bake off’. Ik vind het brood een succes, hopelijk jij ook!

Ingrediënten voor 2 broden:

  • 500 gr. witbrood mix (Ik heb die van Consenza gebruikt)
  • 2 tl. zout
  • 2 zakjes gist (7 gr per stuk)
  • 2 el. olijfolie
  • 400 ml. koud water
  • olijfolie om te druppelen
  • fijn zee zout
  • Optioneel: rozemarijn, tijm en olijven

Meng de bloem (witbrood mix), zout, gist, olijfolie en 300 ml. water in een kom. Roer met een houten lepel (of gelijk met je handen, maar dan wordt het een plakkerige boel) alles goed door elkaar terwijl je langzaam het overige water toevoegt.

Rek het deeg uit in de kom, sla de randen om naar binnen en herhaal dit voor ongeveer 5 minuten.

Leg het deeg op een ingevet werkblad en blijf het kleden voor 5 minuten. Stop het deeg daarna weer in de kom, dek de kom af met een schone theedoek en laat het rijzen voor minstens een half uur.

Bedek twee bakplaten met bakpapier, pak het deeg uit de kom en verdeel het in twee delen. Leg op elke bakplaat een plak deeg, maak het deeg iets platter en druk het uit richting de hoeken. Laat vervolgens een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Besprenkel de broden met olie, zee zout en eventueel olijven, rozemarijn en tijm. Bak de broden af in 20 minuten. Besprenkel het brood na het bakken met nog wat olijf olie en je kan gelijk eten!

Ik ben benieuwd wat jij voor variaties kan bedenken voor deze focaccia?

Related posts

12 melkvrije toetjes!

Carlijn

In bieten gemarineerde zalm met kappertjes-dille creme

Carlijn

Borrelhapje met brie en appel

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer