Blog

Coeliakiemaand: Coeliakie en ik!

Coeliakiemaand

Ik lette normaal gesproken ook al een beetje op m’n eten. Van het ene voedsel (lactose) kreeg ik hooikoorts, van het andere vertraagde mijn stofwisseling en ga zo maar door. Toen bleek dat mijn darmen besloten hadden gluten niet meer cool te vinden. Daar was ik het niet helemaal met mijn lijf eens dus heb ik het laten testen. Ja hoor, een glutenintolerantie! Oftewel: Coeliakie. Wat ik als eerste dacht? ‘krijg nou wat zeg, daar heb ik toch geen zin in?’

En ik had er ook geen zin in.. en laten we heel eerlijk zijn, soms heb ik er nog steeds geen zin in. Maar ik heb geen keus! Elk gluutje (dat zijn de badboys ook wel bekend als een eiwit in graan) dat ik binnen krijgt vloert me zo hard dat ik net zo goed op judo kan gaan.

Het is gewoon niet de bedoeling dat de badkamer je beste vriend is, ook al is ie nog zo mooi. Gelukkig is die vriendschap ontzettend bekoeld en ga ik nu bijna het hele jaar glutenvrij door het leven! Ik zeg bijna want er zijn wel eens moment waar ik ‘glutenated’ ben. Dan ga ik dus per ongeluk in de fout en neem je een klein hapje van een gerecht waar een sausje doorheen zit waar gluten in zitten en ben je gewoon minstens een week (!) lang ziek en is je hele immuunsysteem van slag. Wat een gezeik toch? Daar heb je toch gewoon geen zin in?

Je omgeving vind het in de eerste instantie altijd onwijs moeilijk en zien voornamelijk apen en beren op de weg. Gelukkig is daar mijn website en durven vrienden het ondertussen aan om voor mij te koken (wel een recept van m’n eigen site maar daar zijn ze voor toch?)! De een heeft gewoon meer interesse in voeding dan de ander en dat is helemaal ok! Wat ik wel echt leuk vind en kan waarderen is dat vriendinnetjes het eens een keertje proberen om glutenvrij te leven! Dat kan soms een hoop uitleg schelen en misschien voor wat minder verbaasde blikken zorgen omdat ook glutenvrij eten echt wel lekker kan zijn.

Ik ben er behoorlijk klaar mee en met mij vele andere mensen die Coeliakie (je spreekt dit uit als seu-lia-kie) hebben en daarom is de hele maand mei door een bende glutenvrije bloggers uitgeroepen tot Coeliakiemaand! Waarom? Omdat we klaar zijn met de hype en graag wat meer bekendheid voor Coeliakie willen krijgen! In deze maand kan je super gave shirts en tasjes kopen om even een glutenvrij statement te maken. Daarnaast ga ik een aantal vrienden (als jij je hierdoor aangesproken voelt dan vraag ik het je bij deze!) vragen om een paar dagen volledig glutenvrij te eten. Ik zou het cool vinden als jij ook 1 of 2 mensen vraagt dit te doen!

Om de Coeliakiemaand te promoten hebben we ook een filmpje in elkaar geknutseld! Check ‘m hier:

Laten we Coeliakie eens even een partijtje bekend maken want het zou gewoon een stuk makkelijker zijn als ik alleen maar op het aantal calorieën hoef te letten.

Related posts

Glutenintolerantie en familiedag

Lysanne

Glutenvrij jaaroverzicht 2017

Carlijn

Het glutenvrije leven van Monique de Groot (deel 2)

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer