Eigenlijk is het maar vaag: gluten. Je kan ze niet zien omdat het zo klein is maar je wordt er wel belachelijk ziek van. Wat zijn gluten nou eigenlijk en wat doen gluten met je voeding?
In onderstaand filmpje van America’s Test Kitchen laten ze je zien wat de gluten zijn en wat ze nou doen met je brood, cake, koekjes of muffins. Het houdt de boel bij elkaar.
Wat zijn gluten?
Dan Souza, van Cook’s Illustrated legt uit: gluten zijn eiwitten die in tarwe (en rogge, gerst, spelt en kamut) gevonden worden. Ze ontstaan doordat de twee eiwitten Glutenine en Gliadine zich aan elkaar hechten als er water aan de bloem wordt toegevoegd. Dan krijg je een elastisch netwerk van eiwitten genaamd gluten.
Wat doen gluten met je voeding?
Je ziet dat er verschillende hoeveelheden gluten in een broodmix, cakemix en zelfrijzend bakmeel zitten en dat als je het zetmeel eruit wast, je dan alleen de gluten over hebt! Ik vind het bijzonder om te doen en als ik weer een keer de vraag krijg wat doen gluten nou eigenlijk is dit wel een handig filmpje!