Recepten

Lactosevrije en glutenvrije bitterballen

Vanavond trappen Brazilië en Kroatië het WK 2014 af! De komende weken zijn menig man en vrouw in het oranje gekleed en juichen we met z’n allen ‘ons oranje’ de groepsfase door. Bij een avondje voetbal kijken horen hapjes, en als ik aan hapjes denk dan denk ik aan bitterballen! Dus vandaag maken we heerlijke lactosevrije en glutenvrije bitterballen. Om te testen of ze echt lekker waren heb ik mijn familie (die wel allemaal gluten mogen) laten meeproeven. De conclusie: dat zijn een partijtje lekkere bitterballen! Het oorspronkelijke recept komt van de Allerhande en is helemaal aangepast op een lactose en glutenintolerantie.

Laat me even weten wat jij en jouw gasten ervan vinden!

Ingrediënten:

 • 300 g soepvlees (rundvlees)
 • 1 blokje groentebouillon (let op dat deze wel glutenvrij is)
 • 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
 • 400 ml. water
 • 4 takjes peterselie
 • 30 gr. plantaardige margarine
 • 30 gr. glutenvrij meel (Ik heb Mehl van Schär gebruikt)
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat
 • 1 ei
 • 150 gr. glutenvrij paneermeel (bijv. van Consenza)
 • (vloeibaar) frituurvet of zonnebloemolie

Lactosevrije en glutenvrije bitterballen

Voorbereiding

Breng 400 ml. water met het kruidenbuiltje, het bouillonblokje en het vlees aan langzaam de kook. Laat het vlees in ongeveer 1 uur zachtjes gaar worden.

Hak de peterselie heel fijn. Zeef de bouillon boven een maatbeker en meet 200 ml. af (de rest van de bouillon wordt niet gebruikt). Snij het vlees in hele kleine stukjes (lees: snippers).

Smelt de plantaardige margarine in een pannetje, voeg de glutenvrije bloem toe en verwarm het al roerend. Voeg langzaam de helft van het bouillon uit de maatbeker erdoor (100 ml) en blijf roeren tot het een gladde saus is. Voeg daarna scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor en blijf roeren. Als alles weer een glad mengsel is kan je het vlees en de peterselie erdoor roeren. Laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Giet de ragout (Dat heb je dus zojuist gemaakt) in een diep bord en laat het twee uur afkoelen in de koelkast.

Pak twee diepe borden. Als de ragout afgekoeld is klop je in een diep bord het ei met 2 eetlepels water los. Strooi de paneermeel op het andere bord. Pak de ragout uit de koelkast en vorm met je handen ronde balletjes. Rol elk balletjes één voor één door het losgeklopte ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg dat de balletjes goed bedekt zijn met paneermeel. Je kan de balletjes NOG een keer door het ei en het paneermeel halen als het niet goed dekt.

Bewaar de bitterballen in de koelkast.

Lactosevrije en glutenvrije bitterballen

Bereiding

Verhit de frituurpan tot 180 graden nu kan je een aantal bitterballen (±6) tegelijk frituren. Dit ligt natuurlijk enorm aan de grootte van je pan. Frituur ze knapperig bruin in ±4 minuten. Leg ze na het frituren op een keukenpapiertje om het overtollig vet uit te laten lekken.

That’s it! Het kost een aantal uur voorbereiding maar ik vind dit de lekkerste bitterballen die ik ooit gegeten heb. Misschien komt dat ook omdat er aardig wat moeite in heeft gezeten.

Ik hoor graag of ze bij jou ook zo lekker zijn!

Eet smakelijk!

Related posts

Zomers en bruisend aardbeiensapje

Carlijn

Gevulde eieren met zelf gemaakte Filet Americain

Carlijn

Groenten uit de oven: Meatless Monday

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer