Vandaag is zo’n dag waarop je gewoon de keuken in gaat want het weer is ook niet bijster goed. Het is koud (oké… 15 graden) maar toch loop ik al stiekem met een sjaal.
Nu hebben we in The Food Club van die lekkere Amerikaanse fluffy pannenkoeken op het menu staan. Die zijn altijd enorm in trek! En logisch ook. Ze zijn namelijk erg lekker.
Van de week bedacht ik me ineens dat het ook best wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn als ik er een taart van zou maken. En misschien met koffie erdoor? En dan een witte botercrème of zou ik toch voor een chocoladecrème gaan? Ik dook de keuken in en besloot er een vers gezette doppio (dubbele espresso doorheen te gooien). Ik veranderde het recept enigszins en ging gewoon aan de slag.
‘We zien wel waar het schip strand!’. Maar het schip strandde niet. De espresso pannenkoeken bleken namelijk echt SUPER lekker te zijn en de chocoladecrème. Tja, daar heb ik – geheel expres – nog een eetlepeltje Tia Maria aan toe gevoegd. Gewoon omdat het kan.
Het wordt tijd voor het recept want het water loopt me alweer in de mond!
Uiteraard kan je ook een kant-en-klare American pancake mix kopen. Zorg dan dat je de hoeveelheid vocht die je toe moet voegen inclusief de koffie is!
Espresso pancake taart
Espresso pancake-beslag
- 400 g rijstmeel
- 171 g kleefrijstmeel
- 171 g kristalsuiker
- 171 g maiszetmeel
- 6 eieren
- 1 doppio (dubbele espresso)
- 650 ml amandelmelk
- 3 g xanthaangom
- 7 g bakpoeder
Voor de chocoladecrème
- 150 g poedersuiker
- 200 g pure chocolade
- 300 g plantaardige margarine
- 1 el Tia Maria
- 80 g cacao
- Zet de dubbele espresso en laat deze afkoelen.
- Doe alle ingrediënten voor de pancakemix in een kom (heb je een KitchenAid.. dan is dit je moment) en meng tot het een glad geheel is.
- Pak een bakpan en zet hem op het vuur. Zorg dat ‘ie goed heet is! Als je een ronde bakring/bakvorm van 20cm doorsnee hebt pak dan alleen de ring erbij. Vet de ring in en leg hem in de pan.
- Schep met een grote soeplepel een lading beslag in de ring en wacht rustig af. Bekijk af en toe met een plaatmes (dat lijkt op een plamuurmes) of de onderkant al bruin is. Haal de bakring eraf (LET OP! Deze is heet!) en draai de dikke pancake om. Laat bakken tot ‘ie van binnen niet meer vloeibaar is en leg hem op een bord.
- Bak vervolgens al het beslag op. (Ik heb hier 5 dikke pannenkoeken van 20cm doorsnee uit gehaald.)
- Laat de pannenkoeken een beetje afkoelen.
De chocoladecrème
- Klop de margarine (of boter) zacht.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en laat deze een beetje afkoelen (hij mag niet gaan stollen maar heel warm wil je hem ook niet).
- Giet vervolgens rustig (terwijl je door klopt) de chocolade bij de boter tot het een geheel is. Spatel rustig af en toe de kanten even naar het midden.
- Weeg de poedersuiker en cacao af. Zet de mixer op de laagste stand (anders heb je een poedersuiker huis) en giet rustig de poedersuiker en cacao door het mengsel. Wacht ook eventjes tot het goed opgenomen is voordat je de volgende scheut erbij gooit.
- Voeg als laatste 1 el Tia Maria toe. Dit mag meer zijn, wat jij wilt!
- Smeer de chocoladecrème tussen de pannenkoeken.
- Garneer de Espresso Pancake taart met wat losse chocolade en een beetje karamel en geniet ervan! Snij mini stukken want hij is wel lekker machtig!