Blog

Eerste hulp bij gluten

Eerste hulp bij gluten

Je weet precies wat je wel en niet mag, let altijd op maar toch kan het per ongeluk wel eens fout gaan; Je krijgt gluten binnen. En dan? Wat moet je doen als je ‘glutenated’ bent? Kan je eigenlijk voorkomen dat je enorme buikpijn krijgt en een toilet je tijdelijke beste vriend(in) wordt? Zijn er oplossingen voor om de pijnen te verlichten? Ik vertel je de beste remedies in ‘Eerste hulp bij gluten’.

Ik heb ook echt wel eens gedacht ‘Zoveel buikpijn kan je er toch niet van krijgen? Wat maakt zo’n klein beetje gluten nou uit?’. Helaas zorgt bij mij (en bij vele mensen met een intolerantie of sensitiviteit) één kruimel al voor drama. Wat blijkt? Zoveel buikpijn kan je er dus wel van krijgen.

Een glutenfoutje kan voor iemand met Coeliakie erger uitpakken dan iemand met glutensensitiviteit. De initiële lichamelijke reactie kan hetzelfde zijn maar bij coeliakie patiënten maakt elk gluutje de darmen kapot. Dat wil je natuurlijk niet.

Bij iedereen is de reactie anders maar de oplossingen kunnen vaak hetzelfde zijn dus ik heb de meest gebruikte redmiddelen voor jou op een rijtje gezet:

  • Thee drinken! Met name kruidenthee zoals kamille, rooibos en groene thee hebben een verzachtende werking op je darmen waardoor je buikpijnen minder kunnen worden!
  • Water drinken! Je zal vast veel vocht gaan verliezen als je moet rennen naar de wc dus zorg dat je goed gehydrateerd blijft!
  • Vroeg naar bed. Je lichaam heeft nu al zoveel te doen dat je lijf wat rust goed kan gebruiken. Ga dus lekker vroeg naar bed!
  • Neem een shot peptobismol! Zelf kan ik echt niet zonder dit roze goedje en neem ik het altijd mee vanuit Londen. Het lastige is alleen dat je ‘even’ naar het buitenland moet om dit te halen! Dit spul zorgt er wel voor dat je misselijkheid zakt, je darmen rustig worden, je diarree stopt en je eigenlijk weer een beetje kan functioneren.
  • Drink cola! Als je moet overgeven omdat je gluten binnen hebt gekregen dan wil je natuurlijk dat je maag weer rustig wordt en het bij 1 keer kotsen blijft. Drink cola, gewoon de ‘normale’ coca cola met suiker (geen light of zero editie) en je maag wordt weer rustig.
  • Neem de foetushouding aan. Je darmen ‘liggen’ het lekkerste als je in de foetushouding ligt. Lekker opgevouwen voor jezelf, lekker rustig voor je darmen.
  • Warme kruik op je buik. De een zweert hierbij, de ander wil geen warmte aan zijn of haar lijf. Een warme kruik kan je darmen helpen, en dat helpt jou natuurlijk weer.
  • Rugmassage. Bij de een werkt het wel bij de andere niet. Mijn rugspieren weten niet waar ze het zoeken moeten als ik gluten heb gegeten en gaan veel pijn doen en belemmeren al mijn bewegingen. Een rugmassage met tijgerbalsem of een ander zalfje wat warmte afgeeft kan wonderen verrichten.
  • Rust. Het enige wat echt werkt is rust houden en rustig aan doen. Je darmen zijn van slag en kunnen nu eventjes niet alles meer aan. Het kan ook zijn dat je lactose de komende dagen even wat minder kan verwerken en dat heel gekruid eten voor ongemakken zorgt. Neem je tijd, ontspan en eet gezond!

Heb je nou echt een hele glutenvolle boterham gegeten en kom je er gelijk na het eten van die boterham achter dan is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat de boterham niet in je darmen terecht komt. Absoluut geen aanrader om je vinger in je keel te steken maar heel soms kan dat de ‘ideale’ uitkomst zijn.

Related posts

Ik wil je graag iets vertellen…

Carlijn

Het enge (glutenvrije) sinterklaasfeest

Lysanne

Coeliakie en baby’s

Carlijn

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer