Recepten

Chocolade met meelwormen

Chocolade met meelwormen

Je kan me voor gek verklaren, gaan kokhalzen bij het idee dat je meelwormen gaat eten of je zegt ‘interessant, dat zal ik best wel eens willen proberen’!

Meelwormen zijn interessant en zeker omdat ze zulke leuke reacties bij mensen oproepen. Zo kwamen er 2 vrienden eten en hadden we deze chocolade met meelwormen als dessert. De een vond het tof en de ander heeft bij alle gerechten (ik had allemaal hapjes gemaakt waar geen meelworm in te vinden was) het idee gehad dat er wormen in zaten. Je begrijpt nu natuurlijk al dat laatstgenoemde ook geen hap heeft genomen van dit hapje!

Omdat het zo’n ‘bizar’ fenomeen blijkt te zijn besloot ik het ook even naar voren te brengen op school. Als je voeding en diëtetiek studeert dan vind ik eigenlijk wel dat je open moet staan om veel dingen te proeven… je hoeft het niet lekker te vinden maar je gaat hier in de toekomst sowieso vragen over krijgen! We zitten met een gevarieerd aantal mensen in de klas, een marketing chickie, een aantal koks, een doktersassistente, voormalig advocate en een oud kapster. Ik besloot gewoon een plakkaat chocolade met meelwormen mee te nemen naar school en uit te delen. Het andere marketing chickie stond er om te springen en samen hebben we bijna alles op gegeten omdat de rest niet echt durfde! Zelfs onze leraar stond er niet om te springen (en die eet tarwegras slotjes en andere gekke dingen). Nu kan het ook zijn dat jij er niet echt enthousiast van wordt, dat kan ik me voorstellen maar toch vind ik dat je het een keertje zou moeten proberen! Waarom?

Chocolade met meelwormen_3

Waar smaken meelwormen naar?

Nou dat zal ik je vertellen! Als je gevriesdroogde meelwormen op pure chocolade doet met wat zeezout (sowieso zijn zout en chocolade een te gekke combinatie) dan smaakt het naar ricecrispies die een dagje oud zijn. Er zit weinig smaak aan

Zijn meelwormen eigenlijk gezond?

Nu heb ik voor gevriesdroogde meelwormen gekozen omdat ik van mening van dat die dingen gezonder zijn dan de gefrituurde variant. Als we kijken naar 100 gram meelwormen bevat het de volgende voedingswaarden:

[row]

[column size=’1/3′]Ingrediënt
Energie
Vet
waarvan verzadigd
Koolhydraten
waarvan suikers
Voedingsvezel
Eiwitten[/column]

[column size=’1/3′]Meelwormen
2302,74 kJ/550 kcal
37,2 gr
9 gr
5,4 gr
0 gr
6,5 gr
45,1 gr[/column]

[column size=’1/3′]Pistachenoten
2650 kJ/640 kcal
54 gr
10 gr
16 gr
6,0 gr
4,5 gr
20 gr[/column][/row]Hartstikke leuk en aardig natuurlijk maar dit zegt eigenlijk niks. Kijken we even naar een 100 gr pistachenoten (dat doe ik ook wel eens door mn chocolade heen) dan blijken meelwormen toch echt een stuk gezonder voor je! Minder verzadigd vet, minder suikers en meer vezels en eiwitten! Om 100 gram binnen te krijgen redt je het niet met chocoladerepen (tenzij je echt elke dag een hele reep eet) dus is het slim om te gebruiken in cake en taart! Ik ga het voor je uit proberen en kom er binnenkort bij je op terug!

Kan je een allergische reactie op meelwormen krijgen?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een schaaldier- en/of huisstofmijtallergie een allergische reactie zouden kunnen krijgen op meelwormen. Let dus wel eventjes op als je die allergieën hebt want we willen niet dat jij een anafylactische shock krijgt!

Nu heb ik je wel genoeg informatie gegeven over meelwormen laten we ermee aan de slag gaan!

Chocolade met meelwormen

Ingrediënten & benodigdheden:

  • Reep pure chocolade (gluten- en lactosevrij)
  • Gevriesdroogde meelwormen
  • Zeezout
  • Bakpapiertje
  • Ovenchaal/bak

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain marie

Zodra de chocolade helemaal gesmolten is giet je het over in de ovenschotel.

Nu is het mogelijk om gelijk al de meelwormen erover te strooien maar dan verzuipen ze een beetje. Ik vind het er mooier uit zien als het er bovenop ligt. Dus wat doe je nu?

Je zet de chocolade eventjes in de koelkast.. geef het een kwartiertje ofzo en haal het er daarna uit (het moet dus nog wel wat zacht zijn) strooi de meelwormen en het zeezout erover en laat het in de koelkast volledig hard worden!

Breek het vervolgens in stukjes en eet smakelijk.

Ik ben heel benieuwd hoe jij over meelwormen denkt! Durf jij het aan?

Related posts

Gevulde eieren met filet Americain en bacon

Carlijn

Quinoasalade met geitenkaas en abrikozen

Carlijn

Glutenvrije falafel

Laura

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer