Glutenvrije pretzels
Porties Prep Tijd
8pretzels 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10-12minuten 60minuten
Porties Prep Tijd
8pretzels 20minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10-12minuten 60minuten
Instructies
  1. Giet het bier in een sauspan en verhit tot 45 graden. Haal de pan van het vuur en roer het gist er doorheen tot het opgelost is. 
  2. Meng de boter, suiker, zout, gistmengsel en 375 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel tot het één geheel is. Voeg rustig aan nog meer bloem toe tot het een zacht deeg wordt. (Het mag plakken).
  3. Leg wat bloem op het aanrecht (of op een plank, aan jou de keuze) en kneed daar het deeg op. Laat het een uurtje staan in een ingevette kom.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Geef één stomp in het deeg (dit zorgt ervoor dat de overtollige lucht eruit gaat). Leg het deeg op een met meel bestrooid blad en verdeel in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit in een lange sliert en draai een pretzel (pak de uiteinden van de sliert, maak een cirkel en zorg dat de slierten om elkaar heen gedraaid worden en leg de uiteinden op de sliert. Druk de eindjes aan zodat ze blijven zitten).
  5. Breng in een pan water met bakingsoda aan de kook. Kook de pretzels 30 seconden en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  6. Klop in een ander kommetje het eigeel met 1 eetlepel water los. Smeer dit over de pretzels vlak voordat ze de oven in gaan. Strooi er grof zeezout overheen en bak in 10-12 minuten af. Laat ze afkoelen op een rooster.