Glutenvrije bitterballen met kalkoen en cranberry’s
Porties Prep Tijd
18bitterballen 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
4:30minuten 120minuten
Porties Prep Tijd
18bitterballen 30minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
4:30minuten 120minuten
Instructies
  1. Vul een pan met water, het bouillonblokje en de kalkoenfilet en breng het aan de kook. Laat het 5 minuten koken met de deksel op de pan. Zet daarna het vuur uit (LET OP! Haal de deksel er niet af!) en laat het minstens 30 minuten staan.
  2. Knip de rozemarijn in kleine stukjes en leg de cranberry’s in water.
  3. Haal de kalkoen na 30 minuten uit de pan. Zeef de bouillon boven een maatbeker en meet 250 ml. af (de rest van de bouillon wordt niet gebruikt).
  4. Smelt de plantaardige margarine in een pannetje, voeg de glutenvrije bloem toe en verwarm het al roerend. Voeg langzaam de helft van het bouillon uit de maatbeker erdoor (100 ml) en blijf roeren tot het een gladde saus is. Voeg daarna scheutje voor scheutje de rest van de bouillon erdoor en blijf roeren. Als alles weer een glad mengsel is kan je het vlees en de peterselie erdoor roeren. Laat nog enkele minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de ragout (Dat heb je dus zojuist gemaakt) in een diep bord en laat het twee uur afkoelen in de koelkast.
  6. Pak twee diepe borden. Als de ragout afgekoeld is klop je in een diep bord het ei met 2 eetlepels water los. Strooi de paneermeel op het andere bord. Pak de ragout uit de koelkast en vorm met je handen ronde balletjes.
  7. Rol elk balletje één voor één door het losgeklopte ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg dat de balletjes goed bedekt zijn met paneermeel. Herhaal deze stap.
  8. Bewaar de bitterballen in de koelkast als je ze later wilt gebruiken.
  9. Verhit de frituurpan tot 180 graden nu kan je een aantal bitterballen (±6) tegelijk frituren. Dit ligt natuurlijk enorm aan de grootte van je pan. Frituur ze knapperig bruin in ±4 minuten. Leg ze na het frituren op een keukenpapiertje om het overtollig vet uit te laten lekken.
  10. TIP: Serveer met cranberry compote! Een zuurtje erbij is echt heerlijk!