Blog

Hoe het vroeger was..

Onze diëtist Marieke staat vandaag ook weer voor je klaar! Ze neemt jou voor Foodless.nl mee in haar leven als diëtist, deelt haar wijsheden met ons en vertelt ons deze week hoe het vroeger was. In haar eerste blog heeft ze zich even voorgesteld en vandaag gaan we verder op avontuur. Heb jij nou een vraag aan haar? Reageer dan onder deze blog en wie weet behandelt ze de volgende keer jouw vraag wel!

Hoe het vroeger was…

Toen ik jong was, ik ben inmiddels 42 jaar, hoorde ik eigenlijk nooit iemand praten over snelle of langzame koolhydraten, verschillende soorten vet, biologisch of niet biologisch geteeld of hoeveel boterhammen en glazen melk per dag de max zijn. Het eten was overzichtelijk, recepten waren er om eens iets nieuws te proberen, geen tien variaties op een thema en je ging je pas in andere voeding verdiepen als er een duidelijke reden voor was.

Hoe het tegenwoordig is

Het lijkt wel of iedereen bezig is met voeding. We vragen ons met enige regelmaat af of brood nog wel goed is, of we niet wat meer variatie nodig hebben, of vlees nog wel kan. De recepten en maaltijdboxen vliegen ons om de oren want het mag gevarieerd, vers en uitdagend zijn in de keuken. Pakjes zijn uit den boze, teveel koolhydraten ook en waar moet het vet nou vandaan komen? Kokos of toch olijf? En is honing beter dan gewone suiker? Ik merk de worsteling dagelijks in mijn spreekkamer, bij jonge en oudere mensen.

En nu?

Dat we nu meer dan vroeger bezig zijn met voeding en gezondheid is goed en nodig. Immers, we worden zwaarder met alle gevolgen van dien. Ook zijn we extra alert op hoe we ons voelen bij het eten. De laatste jaren neemt, mede daardoor, ook het aantal darmklachten toe. Prikkelbare darm al dan niet in combinatie met intoleranties zie ik wekelijks meerdere keren voorbij komen. Als je te maken hebt met intoleranties moet je extra opletten met wat je in je mond stopt.
Groente, fruit, onbewerkt vlees en vis, aardappelen, rijst, peulvruchten, noten, eieren. Eigenlijk heel veel wat puur en dus onbewerkt is kun je eten met een gluten intolerantie en/of lactose intolerantie.

Gewoon goed…

Met groente en vis iets maken wat lekker is en niet saai. Maar wel lactosevrij en glutenvrij.
Vis is gezond! Dus eet dit bij voorkeur twee keer per week! Zoek je inspiratie? Check dan even deze glutenvrije visgerechten. Makkelijk te bereiden en heerlijk.

Nog zo’n makkelijke; leg eens een zalmmoot in een ovenschaal, ernaast gekookte boontjes met daarop een aantal cherrytomaatjes en groene olijven. Besprenkel het geheel met een beetje olijfolie. Als dit geheel 20 minuten in een hete oven (200 graden) heeft gestaan heb je een heerlijke maaltijd. Puur op z’n best. Eigenlijk een beetje terug naar vroeger…

Wist je dat…

  • Het goed is om twee keer per week vis te eten waarvan een keer vette vis zoals zalm?
    Waarom? Omdat vette vis belangrijke omega 3 vetzuren bevat die goed zijn voor o.a. onze cellen en hersenen.
  • Vis naast deze goede vetten ook vitamine D (voor o.a. sterke botten), jodium (voor een goed werkende schildklier) en zink (versterkt je immuunsysteem) bevat?

Heb jij nou een vraag aan Marieke? Reageer dan onder deze blog en wie weet behandelt ze de volgende keer jouw vraag wel!

Related posts

Vraag het de diëtist!

marieke

Het jaar van Foodless

Carlijn

Een ei hoort erbij

Eveline van Dijk

Ik gebruik cookies om te zorgen dat jij de beste versie van de website ziet! Uiteraard zijn ze glutenvrij ;) Ik ga er even vanuit dat het oké is! Wil je dit niet, dan kan dat ook natuurlijk. Ja is goed! Lees meer