Coeliakie (uitgesproken als seu-lia-kie) is de officiële benaming voor glutenintolerantie. Een lastige intolerantie om te ontdekken en om te hebben! Zo zijn er wel meer dan 20 verschillende symptomen die kunnen wijzen op een glutenintolerantie. Van opgeblazen buiken en diarree tot botbreuken en schildklierafwijkingen, de gluutjes zijn de boosdoener omdat ze je immuunsysteem aanvallen!
Denk jij een glutenintolerantie te hebben laat je dan eerst testen voordat je stopt met het eten van gluten! Waarom? Omdat, zodra je stopt het aantal antigenen in je bloed afneemt en je niet meer kan traceren dat je glutenintolerant bent. Onhandig omdat je dan geen diagnose hebt (en geen geld in kan houden bij je belastingaangifte) en vervelend als je toch getest wil worden dat je het dan weer moet eten en je klachten terug kunnen komen.
Blijk je een intolerantie te hebben dan sta je elke dag weer voor een uitdaging want wat moet je vandaag nou weer eten? Zeker als we kijken naar glutenvrij bakken ligt daar misschien wel de grootste uitdaging. Pasta’s kunnen namelijk makkelijk vervangen worden door glutenvrije varianten maar meel is een ander verhaal. Glutenvrij bakken blijft altijd een bijzonder avontuur want het is toch echt de gluten in meel die ervoor zorgen dat de boel een beetje aan elkaar blijft hangen. Gelukkig is daar xanthaangom (ook wel bekend als e415) die ervoor zorgt dat jouw glutenvrije baksel aan elkaar blijft hangen! Handig spul dus.
Het is zo dat je ook verschillende glutenvrije melen moet mixen om normale bloem of normale zelfrijzend bakmeel na te bootsen. Nu zijn daar gelukkig handige oplossingen voor; handige meel mixen! Zo kan je de Kuchen & Kekse makkelijk gebruiken als vervanger van zelfrijzend bakmeel en de Mehl als bloem vervanger. Ideaal!
Mensen die me kennen weten dat ik hou van alles wat met Engeland te maken heeft en waar kan je nou beter mee brunchen dan verse glutenvrije scones? De Engelsen zweren erbij en eten deze zoete broodjes en eten ze vaak met jam of opgeklopte room. Nu is het eten van room lastig als je niet tegen lactose kan dus ik heb voor de variatie een lactosevrije roomkaas erbij gepakt en wat frambozenjam! Heerlijk en een absolute aanrader.
Ingrediënten:
- 220 gr Schär Mix C
- 70 gr witte basterdsuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 0,5 tl xanthaangom
- 0,5 tl zout
- 50 gr rozijnen (of verse blauwe bessen o.i.d.)
- 110 gr. koude plantaardige margarine*
- 2 grote eieren
- 75 ml koude soja & rice dream*
- 1 tl vanille aroma
*Mag je wel koemelk dan kan je de margarine vervangen voor boter en de soja & rice dream door melk.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden, leg een bakpapiertje op de bakplaat en vet deze in.
Meng in 1 kom het Schär meel, suiker, bakpoeder, xanthaangom en het zout.
Pak vervolgens de boter uit de koelkast en kneed deze er doorheen tot de boter bijna volledig opgenomen is (het ziet er nu kruimelig uit, dat is precies te bedoeling).
Schep de rozijnen er voorzichtig door!
Mix in een andere kom de eieren, melk en vanille aroma tot het schuimt. Giet dit nu bij de kom met het ‘droge’ mengsel en schep het er voorzichtig doorheen! Dit kan gewoon met een houten lepel! Het wordt nu een samenhangend en zeer plakkerig deeg. Je gaat lekker als dit zo is!
Strooi wat bloem op je aanrecht (of een snijplank). Schep het deeg erop en zorg dat het zo’n 2 a 3 cm dik is. Uitrollen heeft geen zin want dan blijft het overal aan plakken.. je mag de boel een beetje platslaan.
Zorg nu dat je de bakplaat in de buurt hebt en pak een bakring of een mes en steek of snij er rondjes uit! Leg deze vervolgens op de bakplaat.
Smeer met een kwastje voorzichtig wat soja & rice drink op de bovenkant van de scones en plaats ze vervolgens 15 minuten in je vriezer. Het is wel handig als dit dus past.. dus kies een handige bakplaat/bord en bedek deze niet!
Nu de oven warm is zet je de scones 15 t/m 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Zijn ze klaar dan haal je ze eruit en laat je ze 5 minuten afkoelen!