Dankzij Jamie Oliver heb ik bananenbrood ontdekt. Ik heb hem niet ontmoet (helaas niet) maar toen hij met dit recept kwam werd ik wel heel enthousiast. Het is eigenlijk een soort cake maar ze noemen het brood? Ik vind het prima, zolang ik dit maar niet ga zien als een vervanger van brood want dan ga ik kilo’s aankomen! Maar natuurlijk zoals vele recepten is daar het probleem dat het niet voldoet aan mijn gekke intoleranties. Dus zit er niks anders op dan het recept omtoveren zodat je wel kan genieten van gluten en lactosevrij bananenbrood /bananencake. En ik heb er stiekem (eigenlijk helemaal niet zo stiekem, maar ok!) ook nog wat chocolade aan toegevoegd, heerlijke touch al zeg ik het zelf.

Gluten en lactosevrij bananenbrood
Ingrediënten
- 200 g witte basterdsuiker
- 250 g glutenvrij meel (ik heb Schär Mix C gebruikt)
- 2 grote eieren
- 100 g plantenmargarine/boter
- 300 g rijpe bananen
- 125 ml Alpro Soja Cuisine
- 100 g pure chocolade
- 1 zakje bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- mespunt zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Zeef het bakmeel, de kaneel, bakpoeder en het zout in een grote kom.
- Meng de boter, vanillesuiker en basterdsuiker in een aparte kom tot een glad mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe gevolgd door de Alpro soja cuisine. Schep door het bloemmengsel.
- Pureer/prak de bananen in een andere kom tot een gladgeheel en meng als laatste door het mengsel. Giet in de cakevorm en bak in ±60 minuten bruin en gaar. Doe altijd even de satéprikker check (steek in sateprikker in de taart, komt deze schoon terug is de taart gaar).
- Laat de taart afkoelen!
- Smelt - nadat de taart afgekoeld is - de chocolade au bain marie. Als het helemaal gesmolten is giet je het over de top van de cake. Smeer met een lepel de chocolade uit over de bovenkant (het loopt vanzelf langs de zijkanten naar beneden). Laat afkoelen tot de chocolade hard is en snijd daarna de cake aan.