Het zal je maar niet gegund zijn. Zwanger worden. Bij de een is het na één keer proberen volle bak raak, de ander doet er acht jaar over en probeert alles maar het wil gewoon niet lukken. Weer een ander raakt wel zwanger maar heeft miskraam na miskraam. Extreem frustrerend en heel erg verdrietig als jij je herkent in dit verhaal.
Na mijn zwangerschap vond ik het tijd om een aantal blogs te schrijven over Coeliakie en zwangerschap. Misschien denk je nu ‘nou, sorry hoor maar dit heeft echt niks met elkaar te maken’ maar niets is minder waar. Ik ben een van de gelukkigen waarbij zwanger worden (en blijven) geen moeilijke opgave was. Maar helaas zijn er enorm veel vrouwen wie dit niet gegund is. Uiteraard zijn er veel verschillende oorzaken voor maar wist je dat Coeliakie er één kan zijn?
In onze tweede probeermaand kreeg ik helaas gluten binnen. Ik wist ook ergens in mijn achterhoofd dat ik die maand absoluut niet zwanger zou worden. Mijn lijf was een wedstrijd aan het afleggen tegen de gluten en hield zich niet bezig met een zaadcelletje die wellicht aan de deur stond te kloppen.
Maar ik heb geen last van mijn buik…
Mensen met Coeliakie hebben buikpijn. Tenminste dat is wat iedereen denkt. Maar dat heeft helemaal niet. Er zijn namelijk zoveel symptomen van Coeliakie dat het heel lastig kan zijn om te diagnosticeren. Het hebben van miskramen of het niet zwanger kunnen worden is daar helaas ook één van. Het klinkt misschien een beetje raar maar het is echt zo. Zo blijkt uit onderzoek(1) dat vrouwen die een onverklaarbare onvruchtbaarheid en miskramen hebben getest zouden moeten worden op Coeliakie.
Ongediagnosticeerde coeliakie kan bij vrouwen zorgen voor onvruchtbaarheid, een verhoogde kans op miskramen, kan de borstvoeding eerder stoppen dan gewenst(2) én kan het groei en het gewicht van de baby achterblijven.
Hoe zit dat dan?
Los van het feit dat het mogelijk is dat coeliakie de oorzaak is van het niet zwanger kunnen worden is het ook fijn als het even uitgelegd wordt; bij coeliakie kan een persoon niet tegen gluten. Deze gluten beschadigen de darmen, vallen je immuunsysteem aan en geven je ontstekingen. De een merkt dit letterlijk aan haar darmen bij de ander tast het de slijmvliezen aan. Laat je baarmoeder nou vol met slijm zitten wat nodig is om te kunnen nestelen en de boel vast te kunnen houden.
En als je de diagnose eenmaal krijgt?
In de onderzoeken wordt niet voor niets gezegd dat als er nog GEEN diagnose is, je meer problemen kan hebben op het gebied van zwanger worden. Verdwijnen dan je klachten als sneeuw voor de zon als je stopt met gluten eten? Ja en nee. Na de diagnose – als je dus op advies moet stoppen met het eten van gluten – kan je lichaam gaan herstellen. Dat betekent dat je langzamerhand weer ‘beter’ wordt en dat de kans dat je vruchtbaarheid toeneemt en de kans op miskramen afneemt. Geef het tijd en ik ga voor je hopen.
Herken jij jezelf hierin?
Ben jij degene bij wie het zo verdomde lastig is om zwanger te worden? Wil het maar niet lukken en heb je – voor je gevoel – al zo ontzettend veel geprobeerd maar weet je niet meer wat nu? Wellicht ben jij een van de 140.000 mensen die nog geen idee heeft dat ze Coeliakie heeft. Laat je testen! Baadt het niet, dan schaadt het ook niet.
Liefs en sterkte!
(1) Pogačar, MŠ, Vlaisavljević, V, Turk, E, Mičetić-Turk, D. (2019) Reproductive complications in celiac disease patients in Slovenia.
(2) Stazi, A.V. & Mantovani, A. (2009) A risk factor for female fertility and pregnancy: celiac disease.