Recepten

Wortel-, venkelsalade met knapperig lamsgehakt

Zo nu en dan geef ik dinnerparties in mijn huis en dan wil ik natuurlijk goed voor de dag komen met een lekker voor- hoofd- en nagerecht. Mijn hoofdgerechten zijn over het algemeen vrij simpel: met een stuk vlees dat je langzaam roostert in de oven samen met wat roasted potatoes en een salade, ben je al een heel eind. Voorgerechten ben ik wat minder handig in, maar laatst had ik toch iets lekkers verzonnen! Uiteraard gluten-, melk- en eivrij. Allemaal lekkere pure ingrediënten die samen iets heerlijks op je bord geven. Deze heerlijke wortel-, venkelsalade met knapperig lamsgehakt is ook nog eens lekker budgetvriendelijk.

Ingrediënten voor 6 voorgerechten:

Voor de salade:

  • 1 venkelknol
  • 1 winterpeen
  • halve rode ui
  • 2 sinaasappels
  • zakje rucola
  • amandelschaafsel
  • paar takjes verse bladpeterselie
  • olie om te bakken

Voor het gehakt:

  • 100 gram lamsgehakt
  • peper en zout
  • snuf kaneel
  • snuf sumak (turkse winkel)
  • 2 tenen knoflook
  • chilivlokken
  • gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • gemalen komijnzaad
  • gemberpoeder
  • olie om in te bakken

Voor de dressing:

  • stukje verse gember
  • teen knoflook
  • tl mosterd
  • 2 eetlepel citroensap
  • rasp van een halve citroen
  • peper en zout
  • takjes van de peterselie (het blad gebruik je in de salade)
  • lekkere olijfolie
  • sap van de sinaasappels

Wortel-, venkelsalade met knapperig lamsgehakt

Bereiding:

Snijdt de venkel in dunne plakjes, besmeer ze met olie en grill ze in de grillpan.

Schil de winterpeen en maak er ‘papardelle’ van. Het makkelijkst gaat dat door de geschilde wortel in de lengte te halveren en met de kaasschaaf plakjes van te snijden. Stoom (of kook) deze kort tot ze beetgaar zijn. Laat dit samen met de venkel in een schaal wat afkoelen.

Vlies de sinaasappels. Dit doe je door de boven- en onderkant van de vrucht te snijden en met een scherp mes te schillen. Vervolgens snij je met een scherp mes de partjes tussen de vliesjes uit. Bewaar het sap voor de dressing (eventueel de restjes nog extra uitknijpen).

Snij de ui in dunne ringen.

Haal de blaadjes van de peterselie en bewaar deze.

Snij de takjes wat grof en doe dit samen met een teen knoflook, stukje verse gember, olie, citroensap en rasp, sinaasappelsap, mosterd en peper en zout in de beker van de staafmixer. Mix tot een gebonden dressing. Proef even of alle smaken erin zitten.

Zet een koekenpan op het vuur en laat deze met een scheutje olie goed heet worden. Doe het gehakt in de pan, samen met de specerijen en twee tenen fijngehakte knoflook. Bak dit totdat het donkerbruin en knapperig is geworden.

Stel de salade samen: doe in een diep bord een bergje rucola, drapeer de wortellinten, verdeel de venkel en de sinaasappelpartjes erover. Schenk wat dressing over de salade. Sprenkel wat dressing over de salade en een schepje van het lamsgehakt. Maak het vervolgens af met wat geroosterd amandelschaafsel en fijngesneden blaadjes peterselie.

Eet smakelijk!

Vorige post

Glutenvrij meel en het prijskaartje

Volgende post

Glutenvrij en biologisch eten in Utrecht: Gys Utrecht

Laura

Laura

Laura heeft journalistiek en muziekwetenschappen gestudeerd en is behalve muziekgek ook nog eens dol op eten en koken. Haar bolognesesaus is inmiddels wereldberoemd in het Utrechtse Transwijk en omstreken. Verder lust ze wel een glutenvrij pilsje, zeker in combinatie met goed gezelschap. Proost!